Tragické oslavy v Šanghaji: Dav ušliapal 36 ľudí, ďalšie desiatky sú zranené

Tlačenica na preplnenom nábreží v Šanghaji počas silvestrovskej noci, ktorá ma na svojom konte aj obete na životoch, vraj mohla zaviniť doteraz neznáma osoba, ktorá do davu vhodila kópie dolárových bankoviek.

01.01.2015 11:28
Šanghaj, tlačenica Foto:
Polícia zasahuje na nábreží, kde v dave zahynuli desiatky ľudí.
debata (13)

O život pri oslavách prišlo 36 ľudí, ďalších takmer päťdesiat utrpelo zranenia, z toho trinásti sú zranení ťažko. Ľudia, ktorí nemôžu nájsť svojich blízkych, zaplnili nemocnice, do ktorých previezli obete jedného z najhorších nešťastí, aké čínske veľkomesto v posledných rokoch zažilo.

O napodobeninách bankoviek, ktoré mala doteraz nezistená osoba rozhadzovať z okna jednej z budov, hovoril podľa agentúry Nová Čína nemenovaný svedok. O tejto verzii sa zmienila aj čínska televízia, s drobným rozdielom, že falošné bankovky padali zo strechy.

Do jednej z nemocníc prišiel muž s fotkou svojho 25-ročného syna, ale keď sa dozvedel, že všetky neidentifikované telá sú ženského pohlavia, zase odišiel.

Policajti fotia obete tlačenice a snažia sa... Foto: Reuters, Aly Song
Šanghaj, tlačenica Policajti fotia obete tlačenice a snažia sa zábery posúvať ďalej a pomôcť tak ich príbuzným zistiť viac informácií.

V inej nemocnici policajti ukazovali fotografie mŕtvych, ktoré nemohli identifikovať. Okamžite ich obklopili desiatky ľudí. Nie všetci sa k nim mohli dostať a jedna žena sa rozplakala, keď uvidela snímku, ktorú ktosi nafotil mobilným telefónom.

„Počula som, ako ľudia kričia, niekto spadol, bola tam taká tlačenica, že som nemohla poriadne stáť,“ povedala mladá žena a dodala, že sa jej nepodarilo nájsť jedného z kamarátov, s ktorým prišla na oslavy.

Polícia to nezvládla, tvrdia svedkovia

Príčiny nešťastia úrady vyšetrujú. Očití svedkovia hovorili aj o tom, že polícia nedokázala zvládnuť obrovské množstvo ľudí, ktoré smerovalo v niekoľkých prúdoch na nábrežie, kde vypukla davová panika a chaotická tlačenica.

Ľudia, ktorí sa nemôžu skontaktovať so svojimi... Foto: Reuters, Aly Song
Šanghaj, tlačenica Ľudia, ktorí sa nemôžu skontaktovať so svojimi blízkymi, naplnili nemocnice. Niektorí medzi doteraz neidentifikovanými obeťami nachádzajú svojich najdrahších.

„Boli sme dole pod schodmi a chceli sme sa dostať hore, ale tí, čo boli hore, chceli sa zase dostať dole a tak sa dav tlačil a ľudia padali,“ opísal televízii dianie jeden zo zranených. Zábery štátnej tlačovej agentúry Nová Čína z miesta nešťastia zachytili pokus o masáž srdca jedného zo zranených, ďalší záber potom ukazuje, že miesto obklopili policajti.

K nešťastiu došlo na nábreží, ktoré je lemované domami postavenými v štýle art deco v 20. a 30. rokoch minulého storočia. V tejto oblasti sa obvykle schádzajú ľudia pri veľkých verejných akciách.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Šanghaj #tlačenica #silvestrovské oslavy