Švédi chcú byť s moslimami solidárni. Protestujú proti útokom na mešity

Spolu vyše tisíc ľudí sa zišlo na demonštráciách proti nenávisti voči moslimom v niekoľkých švédskych mestách vrátane Štokholmu, Göteborgu či Malmö. Ľudia tak reagovali na podpaľačské útoky na mešity, ku ktorým došlo v posledných dňoch.

02.01.2015 17:23
Švédsko, mešita, moslimovia Foto: ,
Dve moslimské dievčatá žijúce v Švédsku držia nápis s odkazom pre útočníkov: Nedotýkaj sa mojej mešity.
debata (77)

„Chceme vyslať posolstvo, že tieto útoky proti mešitám i ďalšie činy motivované nenávisťou voči moslimom sú problémom celej spoločnosti, nie iba moslimov,“ uviedol hovorca islamskej asociácie vo Švédsku Mohammed Kharraki. „Každý by sa mal spýtať samého seba, či toto je tá spoločnosť, v ktorej chce žiť,“ dodal.

Demonštrácie v Štokholme sa zúčastnila aj ministerka kultúry a demokracie Alice Bahová Kuhnkeová, ktorá odsúdila snahu útočníkov zastrašovať svojich spoluobčanov.

K poslednému zo série útokov Molotovovými koktailami proti mešitám došlo na Nový rok v Uppsale, asi 70 kilometrov severne od Štokholmu. Predtým došlo k podpaľačstvu v Eskilstune asi 100 kilometrov západne od švédskej metropoly, pri ktorom utrpelo zranenia päť ľudí, a v meste Eslöv 470 kilometrov od Štokholmu.

Na dverách mešity v Uppsale, v ktorej došlo k... Foto: Reuters
Švédsko, moslimovia, mešity Na dverách mešity v Uppsale, v ktorej došlo k poslednému podpaľačskému útoku, sa na znamenie solidarity objavili papierové srdcia s odkazmi o podpore od ľudí zo susedstva.

Na dverách mešity v Uppsale sa v piatok na znamenie solidarity objavili desiatky papierových sŕdc s odkazmi o podpore od ľudí zo susedstva.

K požiarom došlo v čase, keď sa v krajine diskutuje o imigračnej politike. Debatu vyvolala krajná pravica, ktorá žiada, aby sa o 90 percent znížil počet žiadateľov o azyl. Hlavné politické strany však trvajú na tom, aby si Švédsko zachovalo svoj liberálny prístup k imigrácii.

Podľa prieskumu, ktorý zadala švédska vláda, utrpeli v uplynulých rokoch nejaký druh napadnutia, od vandalizmu až po fyzické útoky, až dve tretiny moslimských obcí v krajine. Vláda tento týždeň oznámila, že pripravuje sériu opatrení proti šíreniu antiislamských nálad v krajine.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #moslimovia #Švédsko #mešity