Rusko pošle na Ukrajinu už jedenásty humanitárny konvoj

Rusko vyšle na východ Ukrajiny už jedenásty humanitárny konvoj. Do oblasti násilím zmietaného Donbasu by mal vyraziť budúci štvrtok 8. januára. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Ukrajinci považujú vysielanie konvojov za narušenie svojej zvrchovanosti.

03.01.2015 11:43
Ukrajina, kríza, Luhansk Foto:
Proruskí separatisti dohliadajú na ruský konvoj v Luhansku.
debata (90)

„Konvoj dovezie 1 400 ton humanitárnej pomoci. Bude ho tvoriť 120 nákladných áut,“ uviedlo ruské ministerstvo. Predchádzajúce konvoje vraj do oblasti priviezli už viac ako 13-tisíc ton humanitárnej pomoci.

Ukrajina pokračujúce ruské humanitárne dodávky kritizuje ako porušovanie svojej suverenity. Kyjev sa tiež obáva, že Moskva prostredníctvom týchto transportov dodáva zásoby ozbrojeným proruským separatistom.

Vážne pochybnosti nad konvojom koncom decembra vyjadril aj šéf moskovskej organizácie Ruského Červeného kríža Igor Trunov. Uviedol, že doterajších desať konvojov je inváziou do iného štátu. Na Donbas, ktorý okupujú proruskí povstalci, mohli vďaka nim priviesť na Ukrajinu čokoľvek, najmä zbrane a muníciu.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #humanitárny konvoj