Pápež vymenoval 20 nových kardinálov, viacerí sú z exotických krajín

Pápež František zverejnil zoznam dvadsiatich nových budúcich kardinálov. Pochádzajú z vyše 15 často veľmi vzdialených krajín sveta, ako je súostrovie Tonga v Pacifiku, Barma či Vietnam.

04.01.2015 14:53
pápež František Foto: ,
Pápež František vymenoval 20 nových kardinálov, 15 z nich sa budú môcť zúčastniť konkláve, teda voľby nového pápeža.
debata (11)

Urobil tak pred zhromaždenými veriacimi na Námestí svätého Petra vo Vatikáne počas nedeľňajšej poludňajšej modlitby Anjel Pána. Pätnásti z nových kardinálov sú mladší ako 80 rokov a budú sa tak môcť zúčastniť konkláve, teda budú mať právo voliť pápeža.

Noví kardináli podľa pápeža odrážajú rozmanitosť cirkvi a formálne ich do nového úradu uvedú 14. februára. Pätnásť kardinálov – voliteľov pochádza okrem iných krajín z Talianska, Portugalska, Etiópie, Nového Zélandu, Mexika, Thajska, Panamy či Kapverdských ostrovov. Sedemdesiatosem­ročný František tak opäť doplnil zbor kardinálov – voliteľov, ktorých môže byť najviac 120.

Deväť z nových kardinálov pochádza z rozvojových krajín. Vôbec prvýkrát boli do vysokej cirkevnej funkcie menovaní duchovní z Barmy, Tonga a Kapverdských ostrovov, uviedol vatikánsky hovorca Federico Lombardi. Výber duchovných tak odráža pápežovu snahu, aby kolégiu kardinálov reprezentovalo „univerzálny charakter cirkvi“.

František sa podľa Lombardiho necíti byť zviazaný tradíciou, podľa ktorej by každé veľké mesto na svete malo mať automaticky svojho kardinála.

Pápež ohlásil schôdzku o reforme rímskej kúrie

Zostávajúcich päť nových kardinálov, pochádzajúcich z Kolumbie, Argentíny, Talianska, Nemecka a Mozambiku, je starších ako 80 rokov a konkláve sa tak nebudú môcť zúčastniť. Svoj nový titul získali ako poďakovanie za dlhoročnú službu cirkvi.

Pápež František menoval nových kardinálov druhýkrát od svojho nástupu do funkcie. Prvýkrát sa tak stalo vlani vo februári, keby vymenoval 19 kardinálov. Ceremónie v Svätopeterskom chráme sa vtedy prekvapujúco zúčastnil a emeritný pápež Benedikt XVI., ktorý vo februári 2013 rezignoval.

Pápeža pri nedeľňajšom prejave z okna svojej pracovne na Svätopeterským námestím sledovali stovky veriacich. František tiež oznámil, že 12. a 13. februára budúceho roka bude predsedať schôdzke všetkých kardinálov, ktorí sa budú zaoberať „plánmi a návrhmi na reformu rímskej kúrie“.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #kardináli