Zeman označil Jaceňuka za premiéra vojny, Kyjev a Moskva ho citujú

Ukrajinská a ruská tlač venujú značnú pozornosť kritike vývoja na Ukrajine, ktorú v minulých dňoch obsahovali rozhovory českého prezidenta Miloša Zemana pre noviny Právo a rozhlasovú stanicu Frekvence 1.

05.01.2015 12:33
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (443)

Médiá v oboch krajinách českého prezidenta obsiahlo citujú a všímajú si najmä označenie šéfa ukrajinskej vlády Arsenija Jaceňuka za „premiéra vojny“. Priaznivý ohlas mali Zemanove výroky v ruskom parlamente.

Zeman v rozhovore pre sobotňajšie Právo označil Jaceňuka za premiéra vojny, ktorý nestojí o mierové riešenie navrhované Európou. Minuloročné zvrhnutie prezidenta Viktora Janukovyča Zeman nepovažuje za demokratickú revolúciu. Nedávny kyjevský pochod k výročiu narodenia kontroverzného ukrajinského vodcu Stepana Banderu prirovnal český prezident vo Frekvence 1 k nacistickým pochodňovým sprievodom. „S tou Ukrajinou je niečo zlé, a niečo zlé je i s Európskou úniou, ktorá proti tomu neprotestovala,“ poznamenal prezident.

„Trafil priamo do čierneho,“ komentoval v Twitteri vyhlásenie Miloša Zemana šéf zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov, jeden z hlavných tlmočníkov ruských záujmov na Ukrajine. Zvlášť ocenil slová českého prezidenta o premiérovi Jaceňukovi a o tom, že minuloročný februárový prevrat v Kyjeve nebol demokratickou revolúciou.

Ruská štátna agentúra RIA Novosti upozorňuje na prirovnanie Banderu k nacistickému vojnovému zločincovi Reinhardovi Heydrichovi, ktoré zaznelo v Zemanovom rozhlasovom prejave. „Ja som jeho (Banderov) portrét videl prvýkrát a on tak trošku vyzerá ako Reinhard Heydrich,“ povedal prezident.

Zeman tak podľa RIA Novosti podporil stanovisko, ktoré už skôr zaujal mandatár ruského ministerstva zahraničia pre ľudské práva Konstantin Dolgov, ktorý fakľové sprievody na Ukrajine označil za „pokračovanie cesty nacistov“.

Agentúra TASS v tejto súvislosti píše, že Zeman sa v poslednej dobe stal terčom tvrdej kritiky za podporu ruského stanoviska k ukrajinskej kríze. „Odmietol odsúdiť pripojenie Krymu k Ruskej federácii a obvinil Kyjev z vyvolania vojny na východe Ukrajiny,“ napísal TASS.

Ukrajinské oficiálne miesta na Zemanove negatívne hodnotenie osoby ukrajinského premiéra zatiaľ nereagovali. Rozhorčene odmietla výroky českého prezidenta bývalá poslankyňa ukrajinskej nacionalistickej strany Sloboda Iryna Farionová. „Česi majú svojho Janukovyča, jeho meno je Zeman,“ napísala na Facebooku.

„Označil Jaceňuka za premiéra vojny a Porošenka za prezidenta mieru. V skutočnosti je ten druhý jednoducho biznismen a prvý krajne nebezpečný liberál amerického strihu. Ani jeden nie je schopný rozvíjať ukrajinský národný štát,“ napísala politička.

443 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Arsenij Jaceňuk #kríza na Ukrajine