Oblasť pátrania po indonézskom lietadle rozšírili

Indonézske tímy vrátane potápačov pokračujú v pátraní po troskách havarovaného lietadla spoločnosti AirAsia, pričom oblasť, v ktorej sa pohybujú, rozšírili.

06.01.2015 14:10
AirAsia, lietadlo, Malajzia, Indonézia,... Foto: ,
Lietadlo AirAsia Airbus A320-200.
debata

Deväť dní po páde stroja však stále nemajú kľúčové letové záznamníky, ktoré by pomohli nehodu objasniť. Indonézski predstavitelia veria, že sa na dne Jávskeho mora už podarilo lokalizovať zadnú časť lietadla, kde by mali byť čierne skrinky, ako aj časti trupu. Avšak silné prúdy, vietor a veľké vlny bránia pokusom o preskúmanie trosiek.

Čo presne zapríčinilo nehodu, stále nie je známe a hlavnú časť lietadla sa stále nepodarilo nájsť. Šéf indonézskej záchrannej a pátracej agentúry Bambang Soelistyo preto oznámil, že od utorka rozširujú oblasť pátrania. Počasie sa zlepšilo, takže nasadili do hľadania potápačov ako aj špeciálne podmorské prístroje. Do operácie sú naďalej zapojené desiatky plavidiel i vrtuľníky, v utorok má prísť na pomoc čínska a americká loď. Pátranie sa sústreďuje najmä na oblasť asi 90 námorných míľ od Bornea, kde už s pomocou sonaru zachytili časť trosiek.

Lietadlo typu Airbus A320–200 so 162 cestujúcimi a členmi posádky zmizlo 28. decembra počas letu zo Surabaye do Singapuru pri Borneu. Krátko predtým, ako dispečeri s lietadlom stratili kontakt, piloti žiadali o zmenu výšky pre nepriaznivé počasie, vzhľadom na premávku však dostali len čiastočné povolenie. Airbus bol v tom čase približne v polovici letu. Doteraz sa podarilo nájsť len 37 telesných pozostatkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #indonézia #AirAsia