Južná Kórea: KĽDR sa priblížila k výrobe jadrovej rakety

Juhokórejské ministerstvo obrany predpokladá, že sa komunistická KĽDR výrazne priblížila výrobe rakety s jadrovou hlavicou.

06.01.2015 15:25
debata (24)

Zmenšiť jadrovú nálož tak, aby ju uniesla strela dlhšieho doletu, trvá podľa expertov Soulu spravidla dva až sedem rokov. Svoju prvú jadrovú skúšku Severná Kórea uskutočnila pred ôsmimi rokmi, a mohla by teda túto technológiu podľa juhokórejského ministerstva už ovládať. Juhokórejská rozviedka pre to ale nemá dôkazy. Informoval o tom spravodajský server BBC News.

„Schopnosti Severnej Kórey zmenšiť nukleárnu zbraň podľa všetkého dosiahli významnú úroveň,“ uviedlo juhokórejské ministerstvo obrany k miniaturizácii, ktorá by umožnila nasadenie jadrového zariadenia na špičku rakety dlhého doletu, ktorá by teoreticky mohla zasiahnuť Južnú Kóreu, či dokonca Spojené štáty.

„Nemáme ale žiadne tajné informácie, ktoré by dokazovali, že KĽDR proces zmenšenia dokončila,“ vyhlásil však nemenovaný predstaviteľ juhokórejského ministerstva.

Pchjongjang vykonal už tri jadrové testy, ten posledný v februári 2013. Odborníci sa rozchádzajú v názoroch, aký veľký pokrok Severná Kórea v programe vývoja balistických striel urobila.

Juhokórejské ministerstvo tiež vo svojej správe vyjadrilo predpoklad, že Sever „má (rakety), ktoré môžu ohroziť pevninskú časť USA, vzhľadom k tomu, že už rakety dlhého doletu päťkrát testoval“. Podľa predstaviteľa ministerstva ale nie sú náznaky, že by Pchjongjang zaradil rakety dlhého doletu do svojej výzbroje.

Severná a Južná Kórea zostávajú vo vojnovom stave, pretože vzájomný konflikt z rokov 1950–53 skončil iba prímerím, a nie podpisom riadnej mierovej dohody.

Severokórejský vodca Kim Čong-un v novoročnom prejave vyhlásil, že je otvorený rozhovorom „na najvyššej úrovni“ medzi oboma krajinami, iba však za istých podmienok. Soul podľa neho musí ukončiť spoločné vojenské cvičenia so Spojenými štátmi a tiež prestať s „ohováraním Severnej Kórey“, ktorá čelí medzinárodným kritikám kvôli porušovaniu ľudských práv.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea #jadrová zbraň