Záchranári objavili chvost lietadla AirAsia

Indonézskym záchranárom sa podarilo pod morskou hladinou objaviť chvostovú časť lietadla spoločnosti AirAsia, ktoré zmizlo v búrlivom počasí 28. decembra aj so 162 ľuďmi na palube. Oznámil to šéf pátracieho tímu Bambang Soelistyo.

07.01.2015 07:04
debata

Nález je podľa agentúry AP osobitne významný, pretože dôležité palubné záznamníky, tzv. čierne skrinky, zachytávajúce konverzáciu v pilotnej kabíne a údaje o lete, by sa mali nachádzať práve v chvostovej časti lietadla.

Soelistyo za hlavnú prioritu záchranárov označil objavenie obetí a čiernych skriniek. Doteraz sa podarilo nájsť iba štyri desiatky tiel obetí. Lietadlo sa zrútilo 42 minút po štarte z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaya na trase do Singapuru.

Indonézski predstavitelia v pondelok oznámili, že sa im na dne Jávskeho mora v oblasti približne 160 kilometrov od ostrova Borneo zrejme podarilo lokalizovať chvost a časti trupu lietadla. Silné prúdy, víchor a mohutné vlny ale doteraz bránili objavovaniu piatich veľkých nájdených predmetov pochádzajúcich zrejme z lietadla.

Príčiny nešťastia ešte neboli zistené. Kým bol so strojom prerušený kontakt, pilot oznamoval riadiacej veži, že sa blíži k nebezpečným mrakom. Pre hustú premávku však nedostal povolenie vystúpiť do väčšej výšky. Záchranári predpokladajú, že námraza spôsobila výpadok motorov.

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #indonézia #AirAsia