Islam nepatrí do českej spoločnosti, odkázal poslanec

Vyhýbať sa obchodom patriacim moslimom, provokovať v blízkosti mešít či brojiť proti ich výstavbe - tak si predstavuje český poslanec Tomio Okamura odmietanie islamu.

07.01.2015 07:26
Tomio Okamura Foto:
Tomio Okamura.
debata (72)

Šéf parlamentného hnutia Úsvit sa pripojil k návodu, ktorý napísal politický kolega Jiří Kobza. Okamura umiestnil jeho text na svojej osobnej stránke na Facebooku. Kobza, člen grémia Úsvitu, dôrazne varoval pred šírením náboženstva moslimov v Česku.

„Nekupovať si v ich obchodoch kebaby ani mobily, jednoducho nič, a nemeniť u nich peniaze, je to vedľajší zdroj financovia rozmachu islamu. Každý kúpený kebab je len ďalší krok k burkám. Ako bude chutiť vašej žene, až ho bude jesť so šatkou na tvári?“ nabáda Kobza.

Okamura v reakcii pre portál iDNES uviedol, že sa stotožňuje so všetkým, čo jeho kolega z Úsvitu napísal. „Našou povinnosťou je chrániť historický odkaz našich predkov, kultúrnej tradície a predovšetkým demokratický spôsob života,“ poznamenal Okamura na Facebooku.

Kobza, ktorý v minulosti pôsobil napríklad ako diplomat v Iráne, radí Čechom, aby moslimom stále pripomínali, že môžu kedykoľvek slobodne využiť práva, ktoré im poskytuje demokracia, čo podľa neho znamená odísť niekam inam. Fakticky odporúča provokovať pri mešitách – myslí si, že k nim treba nasmerovať bezdomovcov, aby tam popíjali lacné víno z tetrapakových škatúľ.

Zároveň vyzýva Čechov, aby sa prechádzali popri mešitách nielen so psami, ale dokonca s prasatami, keďže moslimovia ich považujú za nečisté zvieratá. „Proti radikálnemu islamu môžu bojovať aj tak, že podnikom v blízkosti mešít dajú názvy ako U dobrého psíka, U veselého prasiatka a podobne,“ navrhuje Kobza a Okamura mu vo všetko dáva za pravdu.

Minister pre ľudské práva Jiří Dienstbier sa nechcel bližšie vyjadriť k textu z dielne Úsvitu. „Nebudem komentovať akékoľvek nenávistné výroky Okamuru,“ povedal pre agentúru ČTK. Tento poslanec, ktorý má čiastočne japonský pôvod, je známy odmietaním moslimov v Česku. „Ako ukazujú neradostné skúsenosti z Európy, multikultúrna spoločnosť je nebezpečný nezmysel,“ napísal vlani na svojom blogu.

Položil si otázku, čím môže islam obohatiť českú spoločnosť. „Aký môže byť prínos netolerantného, nediskutujúceho a dogmatického náboženstva, ktoré ospravedlňuje násilie, pre tolerantný svet? Márne nad tým premýšľam, ale nič mi nenapadá,“ zdôraznil.

Na protiislamské výroky na Facebooku reagoval Muhamed Abbas, riaditeľ Moslimskej únie v Českej republike. „Okamurovi ide len o politické zviditeľnenie,“ poznamenal pre iDNES. Kobzovu výzvu, ku ktorej sa Okamura pripojil, označil za trestný čin, pretože nabáda na nenávisť. Na políciu sa však zatiaľ neplánuje obrátiť.

Abbas v rozhovore ubezpečil, že dôrazne odsudzuje urezávanie hláv Američanom a Európanom, čo páchajú bojovníci Islamského štátu na obsadených územiach v Sýrii a Iraku. Na opačnej strane sa priklonil ku konšpiračnej teórii, že táto teroristická organizácia je napojená na americkú alebo izraelskú tajnú službu.

Pokiaľ ide o hodnotenie trestov v islamskom práve, Abbas sa jasne nepostavil proti kameňovaniu a odsekávaniu rúk za krádeže. „To napísal Boh. Otázka, aký je trest prísny, je vec názoru,“ odpovedal na otázku, či si myslí, že sú to primerané tresty.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #islam #Tomio Okamura