Nemecká elita sa stavia proti odsudzovaniu moslimov

V Nemecku pokračuje názorová potýčka medzi odporcami toho, čo nazývajú islamizáciou Západu, a stúpencami otvorenej spoločnosti.

07.01.2015 07:50
Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová už v novoročnom posolstve dôrazne odsúdila to, čo hlása PEGIDA.
debata (57)

V Drážďanoch sa konala ďalšia zo série demonštrácií odmietajúcich šírenie náboženstva moslimov. Zároveň však do ulíc vyšli aj ľudia, ktorí s týmto pohľadom nesúhlasia. Na podporu tolerancie sa tiež ozýva čoraz viac prominentov.

Na protest v Drážďanoch, ktorý usporiadalo združenie Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA), prišlo 18-tisíc ľudí. Podobné akcie s oveľa menším počtom účastníkom boli v niektorých ďalších mestách. V Kolíne demonštrovalo iba 250 osôb a v Berlíne iba o niečo viac (350).

Na opačnej strane sa aktivizovalo 3-tisíc ľudí v Kolíne, ktorí dávali nesúhlas s tým, čo presadzuje PEGIDA. V Berlíne sa konali tri protesty proti myšlienkam tohto združenia, ktoré brojí proti „islamizácii Západu“ od jesene minulého roku (vtedy vzniklo). V metropole bolo najviac demonštrantov pod Brandenburskou bránou – viac ako 2-tisíc. Medzi účastníkmi prevažovali ľudia tureckého pôvodu, ktorí poukazovali na to, že platia dane a nechcú byť zatracovaní len preto, že sú moslimovia.

Kancelárka Angela Merkelová dôrazne odsúdila už v novoročnom posolstve to, čo hlása PEGIDA, a teraz znovu zopakovala svoj postoj: „Musíme jasne povedať, že krajne pravicový extrémizmus, xenofóbia a antisemitizmus nesmú mať miesto v našej spoločnosti.“ „Musíme povedať nie nenávisti k cudzincom a áno pomoci utečencom v núdzi,“ pridal sa minister rozvojovej pomoci Gerd Müller. PEGIDA je zvlášť znepokojená tým, že do Nemecka prichádza čoraz viac žiadateľov o azyl; v poslednom čase hlavne zo Sýrie. V minulom roku Nemecko registrovalo 200-tisíc takýchto osôb.

PEGIDA si vyslúžila odsúdenie aj 50 čelných predstaviteľov z rôznych oblastí nemeckého života. Najpredávanejší denník Bild zverejnil ich názory, v ktorých vyzývajú na toleranciu k moslimom. „Hovoria nie nenávisti a áno zhovievavosti a rozmanitosti,“ podotkol zástupca šéfredaktora Bela Anda.

Na stranu otvorenej spoločnosti sa postavil napríklad manažér futbalovej reprezentácie Oliver Bierhoff: „Stali sme sa majstrami sveta s mnohými hráčmi z prisťahovaleckých rodín. V spoločnosti by mala fungovať integrácia podobne ako v národnom tíme.“

Ozvali sa aj dvaja niekdajší kancelári. Gerhard Schröder ocenil, že protestovať prichádzajú už aj zástancovia tolerancie. „S ohľadom na naše dejiny a na hospodársku logiku musíme zdôrazňovať, že Nemecko sa nesmie brániť príchodu utečencov,“ upozornil Helmut Schmidt.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #protest #islam #islamizácia