Na svete je najviac utečencov od konca druhej svetovej vojny

Počet utečencov vo svete je v súčasnosti najvyšší od konca druhej svetovej vojny. Podľa novej správy Úradu Vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR) pred vojnami a násilím utekalo v polovici roka 2014 okolo 56,7 milióna ľudí.

07.01.2015 12:06
imigranti, utečenci Foto: ,
V roku 2014 priplávalo k brehom Európy vyše 207-tisíc utečencov. Pri pokuse dostať sa na starý kontinent vyše 3-tisíc ľudí zahynulo.
debata (14)

Najväčšiu časť z nich po prvýkrát tvoria obyvatelia Sýrie. Štatistika nezahŕňa viac ako päť miliónov palestínskych utečencov na Blízkom východe, ktorých osudom sa zaoberá osobitná agentúra OSN (UNRWA).

Len počas prvého polroku minulého roka utieklo zo svojich domovov na celom svete kvôli bojom a násilnostiam 5,5 milióna ľudí. Z viac ako päťdesiatich miliónov ľudí na úteku ich 13 miliónov odišlo do zahraničia, ostatní sa pohybujú v rámci svojej domovskej krajiny. Krajina pôvodu utečencov leží teraz predovšetkým na Blízkom východe a v severnej Afrike, v posledných desiatich rokoch to bola predovšetkým Ázia.

Sýrčania tento rok v smutnej štatistike s tromi miliónmi utečencov predčili dokonca aj obyvateľov Afganistanu, ktorí štatistikám vládli v posledných tridsiatich rokoch. Teraz je Afgancov podľa UNHCR na úteku 2,7 milióna. S 1,1 miliónmi ľuďmi na úteku nasleduje Somálsko. Dlhoročný konflikt v Dárfúre je hlavný dôvodom, prečo zo svojich domovov utieklo 670.000 Sudáncov. Asi 509-tisíc obyvateľov Južného Sudánu sa dalo do pohybu kvôli dlhej vojne za nezávislosť a následnej občianskej vojne, ktorá trvá dodnes.

Najviac utečencov v pomere k počtu svojich obyvateľov prijali podľa správy Libanon a Jordánsko. V Libanone žije na každých 1000 miestnych 257 utečencov. Jedinou západnou krajou medzi najväčšími hostiteľmi je s 12 utečencami na 1000 obyvateľov Švédsko, ktoré tak zaberá desiate miesto. Popri tejto severskej krajine dostalo najvyšší počet žiadostí o azyl za prvú polovicu minulého roka Nemecko. Dohromady zaznamenali tieto krajiny 40 percent všetkých podaných žiadostí o azyl.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #násilie #utečenci #vojny #UNHCR