Prímerie v Donbase podľa OBSE porušujú obe strany

Podľa pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa situácia na východe Ukrajiny opäť zhoršuje a prímerie porušujú obe strany.

07.01.2015 14:34
debata (233)

Informoval o tom denník Ukrajinská pravda s odvolaním na správu OBSE zverejnenú v utorok večer. Armádny hovorca Andrij Lysenko neskôr oznámil, že armáda prišla v Donbase počas uplynulých 24 hodín o ďalších troch vojakov.

Podľa údajov, ktoré pozorovatelia OBSE uviedli v správe, bolo počas 24 hodín zo 4. na 5. januára zaznamenaných 69 porušení pokoja zbraní dohodnutého 9. decembra. Na ukrajinské ozbrojené sily z toho pripadá 32 prípadov a na proruských separatistov zvyšných 37.

Najintenzívnejšia bola opäť streľba okolo doneckého letiska, kde sa prímerie porušuje prakticky každodenne, ale aj v neďaleko ležiacej obci Pisky.

Hovorca ukrajinských ozbrojených síl Lysenko na tlačovej konferencii oznámil, že od stredy prišli na východe krajiny o život ďalší traja vojaci a jeden utrpel zranenia. Jednu obeť zabil blízko obce Nikišyno ostreľovač, druhá zahynula pri mínometnej paľbe pri doneckom letisku a tretiu usmrtila paľba z ručnej zbrane blízkosti obce.

Tlačová služba armádnej operácie vedenej na východe Ukrajiny proti povstalcom už dopoludnia informovala, že dedina Pisky bola v noci sedemkrát terčom paľby vzbúrencov v Donecku z ručných zbraní, mínometov a diel. Granátomety a mínomety separatistov sa vraj zamerali tiež na obce Hranitne, Taramčuk, Petrovske, Vodjane a Opytne.

233 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas