Arabské krajiny útok odsúdili, Obama ponúkol Francúzom pomoc

Svetoví štátnici vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu a šéfa Kremľa Vladimira Putina ostro odsúdili teroristický útok v parížskom sídle satirického týždenníka Charlie Hebdo, pri ktorom zahynulo najmenej 12 ľudí.

07.01.2015 16:16 , aktualizované: 16:53
Charlie Hebdo Foto: ,
Situácia na mieste činu po streľbe v Charlie Hebdo.
debata (254)

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a britský premiér David Cameron označili čin za útok na slobodu médií, tvrdé slová na adresu strelcov, ktorí údajne kričali islamské heslá, použila aj Liga arabských štátov či prominentná islamská univerzita Al-Azhar.

Šéf Bieleho domu vyjadril Francúzom svoju účasť po „hroznej streľbe“ a vyhlásil, že Francúzsko aj Paríž budú schopné prestáť „nenávistné vízie týchto zabijakov“. Obama zároveň Francúzsku, ktorú označil za najstaršieho spojenca USA, ponúkol americkú pomoc pri prenasledovaní a potrestaní zločincov zodpovedných za masaker.

Hovorca Bieleho domu predtým vyhlásil, že americké bezpečnostné úrady už úzko spolupracujú s francúzskou stranou na dolapení atentátnikov, ktorí sú stále na úteku. Viac o útoku na francúzsky týždenník sa dočítate v článku Po streľbe vo francúzskom týždenníku Charlie Hebdo ostalo 12 mŕtvych.

Ruský prezident Putin prostredníctvom svojho hovorcu Dmitrija Peskova vyhlásil, že Rusko „dôrazne odsudzuje terorizmus vo všetkých jeho formách“.

Zástupcovia Ligy arabských štátov združujúcu viac ako dve desiatky arabských islamských krajín dôrazne odsúdili čin ako teroristický útok. Vedenie prominentnej moslimskej univerzity Al-Azhar so sídlom v Káhire, ktorá patrí k významným autoritám sunnitského islamu, vo vyhlásení uviedlo, že „islam odsudzuje všetko násilie“, a vyjadrilo ľútosť nad útokom, ktorý označilo za „kriminálny“ čin.

Britský ministerský predseda uviedol, že jeho krajina stojí po boku Francúzska v boji proti terorizmu a pri obrane slobody médií. „Tieto vraždy v Paríži sú odporné,“ vyhlásil Cameron. Británia sa rovnako ako Francúzsko podieľa na leteckých útokoch proti extrémistom z hnutia Islamský štát (Iš) v Iraku a Londýn vlani prvýkrát od roku 2011 zvýšil stupeň ohrozenia Británie na druhý najvyšší.

Merkelová o čine skupiny maskovaných mužov vyhlásila, že v Paríži nebol spáchaný len útok na životy a bezpečnosť Francúzov. „Je to tiež útok na slobodu prejavu a tlače, základné prvky našej demokratickej kultúry,“ uviedla vo vyhlásení nemecká kancelárka, v ktorej krajine v posledných dňoch prebiehajú rozsiahle protiislamské protesty.

Vatikán označil útok na magazín známy satirickými výpadmi proti radikálnemu islamu za „ohavný“. Takisto podľa zástupcu hovorcu pápeža Františka Cira Benedettiniho išlo o útok namierený zároveň proti ľuďom aj proti slobode tlače.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker je „hlboko šokovaný barbarským a neľudským útokom“ na redakciu francúzskeho časopisu. V stručnom písomnom vyjadrení pre médiá označil tento čin za netolerovateľný akt barbarstva, ktorý sa týka „nás všetkých ako ľudských bytostí a Európanov“.

Udalosť ako „barbarský čin“ a škandalózny útok na slobodu slova odsúdil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Všetci spojenci z NATO podľa neho spoločne bojujú s terorizmom. „Žiadne jeho formy a prejavy nesmú byť tolerované a povolené,“ dodal Stoltenerg.

Útok odsúdil tiež známy dánsky kresliar Kurt Westergaard, ktorý je autorom karikatúr proroka Mohameda uverejnených v denníku Jyllands-Posten v roku 2005. Satira podľa neho musia mať v demokratickej spoločnosti vždy svoje miesto. Westergaard žije po hrozbách smrťou už desať rokov pod trvalou ochranou.

Predseda slovenskej vlády Robert Fico odsúdil barbarský čin kriticky. Ako ďalej informoval Tlačový odbor Úradu vlády SR, premiérove myšlienky v tejto chvíli patria francúzskemu ľudu.

„Chcem vyjadriť presvedčenie, že páchatelia budú zadržaní a potrestaní. Aj táto udalosť ukazuje, v akom rozkolísanom svete žijeme. O to viac je v súčasnosti naliehavá požiadavka, aby krajiny vedené stabilnými demokratickými vládami dokázali adekvátne a efektívne čeliť takýmto hrozbám,“ uviedol Fico.

Ministerstvo zahraničných vecí SR ostro odsudzuje poburujúci a nezmyselný čin. Ako informoval tlačový odbor rezortu, ministerstvo tiež odsudzuje všetky akty zamerané proti médiám a slobode prejavu, ktorá je základom každej demokratickej spoločnosti. Rezort diplomacie verí, že páchatelia tohto ohavného činu budú čoskoro dolapení a postavení pred súd.

Minister zahraničia Miroslav Lajčák poslal v tejto súvislosti sústrastný telegram svojmu francúzskemu partnerovi. Okrem iného v ňom napísal, že „s veľkým šokom a smútkom ma zastihla správa o neľútostnom teroristickom atentáte. Dovoľte mi vyjadriť moju úprimnú sústrasť a zároveň vyjadriť solidaritu s vládou Francúzskej republiky v boji proti terorizmu, extrémizmu a všetkým ďalším prejavom neznášanlivosti.“ Rezort takisto vyjadril úprimnú sústrasť francúzskym občanom, no osobitne pozostalým obetí.

254 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #streľba #Charlie Hebdo