Francúzske médiá pomôžu redakcii Charlie Hebdo

Veľké francúzske mediálne domy sa rozhodli poskytnúť Charlie Hebdo pomoc, aby mohol po stredajšom krvavom teroristickom útoku ďalej vychádzať.

08.01.2015 08:29 , aktualizované: 11:34
debata (12)

Pomoc vo štvrtok ponúkla rozhlasová stanica Radio France, francúzska štátna televízia a denník Le Monde. Redakcii Charlie Hebdo ponúkli personál aj technické vybavenie a zároveň vyzvali ďalšie médiá, aby sa k solidárnej akcii pripojili.

Aj britská tlač rázne podporila francúzskych kolegov po teroristickom útoku a vyzvala verejnosť, aby nepodľahla provokáciám. Varovala zároveň, že reakcia na útok islamistov musí byť primeraná, aby nepodnietila nenávisť proti moslimom a nenahrala krajnej pravici.

Denníky Daily Mail a Daily Telegraph svoje články o teroristickom útoku zhodne označili titulkom „Vojna proti slobode“ a zverejnili fotografie útočníkov, ktorí mieria svojimi zbraňami na ležiaceho policajta.

Denník Times nadpísal reportáž z Paríža „Útok na slobodu“ a The Guardian „Útok proti demokracii“. V redakčnom článku Guardian píše, že novinári z Charlie Hebdo si často robili žarty z kresťanských náboženstiev. „Nikdy nevideli žiadny dôvod, prečo zachovávať rešpekt voči iným vieram,“ napísal denník.

Iný názor zastáva redaktor denníka Financial Times Tony Barber. V komentári píše, že provokatívny postoj francúzskeho satirického časopisu voči moslimom je „hlúpy a pomätený“. V redakčnom článku však ten istý denník konštatuje, že „slobodná tlač nemá žiadnu cenu, ak novinár nepociťuje možnosť slobodne sa vyjadriť“.

Aj Times obhajuje právo kritizovať islamistov „pre ich nezmyselné hrozby a nároky na osobitné zaobchádzanie“. Podľa článku denníka Daily Telegraph „sa musíme postaviť na odpor, alebo teroristi skutočne zvíťazia“.

Poľská tlač: Západ musí brániť svoje hodnoty, nie na úkor moslimov

Stredajší teroristický útok bol namierený proti základným európskym hodnotám, ktoré treba brániť. Tento pohľad prevláda v komentároch poľskej tlače k streľbe v parížskom sídle satirického magazínu.

„Nie je to len útok na slobodu slova a vierovyznania. Je to atentát na základné európske hodnoty vyznávané našimi demokratickými spoločnosťami,“ píše na svojich stránkach Gazeta Wyborcza.

Západ má po útoku podľa komentátora denníka Rzeczpospolita ťažkú úlohu: brániť tieto západné hodnoty tak, aby to nebolo na úkor práv moslimov, ktorí nemajú nič spoločné s terorizmom a islamským fundamentalizmom.

Zabití karikaturisti sa podľa neho stali symbolom obrany západnej slobody. „Možno by sa im nepáčilo takto nesekulárne prirovnanie, ale stali sa mučeníkmi zásad, ktoré odlišujú nás, ľudí západnej civilizácie, od nich – islamských extrémistov, ktorí našu civilizáciu nenávidia,“ napísal konzervatívny poľský denník.

Podotkol zároveň, že satirický časopis svojimi karikatúrami mnohokrát balansoval na hranici dobrého vkusu. Bez ohľadu na názory, ktoré na jeho prácu ľudia majú, je vraj potrebné v reakcii na teroristický čin vystúpiť na obranu slobody slova. „Inak by sa ukázalo, že hranice toho, čo je Západu dovolené, budú vytyčovať extrémisti vycvičení na stínanie hláv ‚nevercom‘ na Blízkom východe,“ uzavrel komentár denníka Rzeczpospolita.

Ozbrojení muži napadli v stredu redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo v centre Paríža, pričom zabili najmenej 12 ľudí a desať ďalších zranili, z toho štyroch kriticky. Muži boli ozbrojení automatickými zbraňami typu Kalašnikov a podľa svedkov počas útoku kričali, že pomstili proroka Mohameda i tradičné „Alah je veľký“.

Charlie Hebdo v minulosti zverejnil viacero vtipov a karikatúr islamistických vodcov ako aj proroka Mohameda. V novembri 2011 sa už pre obrázok proroka stal terčom útoku zápalnými fľašami. Naposledy sa na konte magazínu na sieti Twitter a Facebook objavila karikatúra vodcu organizácie Islamský štát Abú Bakra al-Bagdádího.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Veľká Británia #Francúzsko #médiá #Charlie Hebdo