Spojené štáty sužuje arktický mráz

Americký východ a stredozápad v piatok zasiahol arktický mráz. Kvôli rozmarom zimného počasia zostali uzavreté školy, vlaky mali meškania a aerolinky rušili lety.

08.01.2015 21:53
New York, zima Foto: ,
V New Yorku panuje arktická zima.
debata (7)

Oteplenie sa pred víkendom nečaká, napísala agentúra Reuters.

Na severe štátu New York husto sneží, očakáva sa až metrová vrstva snehu. Zvyšok štátu sa síce snehu nečelí, za to ho ale trápi príliv arktického vzduchu, ktorý teploty zrazil hlboko pod bod mrazu. V New Yorku bolo mínus 12 stupňov, kvôli silnému vetru bola ale pocitová teplota ešte o šesť stupňov nižšia.

Práve pred pocitovou teplotou, ktorá sa od tej skutočne nameranej často značne líši, úrady aj zdravotníci varujú. Ľudia totiž môžu mráz podceniť, kvôli mrazivému vetru sa potom môžu omrzliny vytvoriť aj do 15 minút po vystavení sa ľadovému vetru.

Najchladnejšie bolo zrejme v obci Estcourt Station na severe štátu Maine, kde podľa americkej meteorologickej služby NWS bolo mínus 39 stupňov Celzia. Rekordy padali od Vermontskej metropoly Montpelier (mínus 29 stupňov Celzia) po Jackson (mínus 18 stupňov Celzia) v Kentucky.

Silný mráz spôsobil, že v automobiloch zamŕzalo palivo, čo sa stalo, okrem iného školským autobusom v Portlande, Maine či Chicagu. Následkom mrazu praskali koľaje, čo znepríjemnilo cestu do práce ľuďom vo Washingtone. S problémami sa potýkala aj letecká doprava, zrušených bolo podľa portálu FlightAware.com 675 letov, ďalších zhruba 280 nabralo meškanie. Krušné chvíle kvôli poľadovici čakali tiež na vodičov, problémy hlásila napríklad Severná i Južná Dakota alebo Minnesota.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #mráz #sneh #zima