Pátracie tímy vraj zachytili signál čiernej skrinky lietadla Air Asia

Pátracie tímy zachytili možné signály z čiernej skrinky lietadla spoločnosti Air Asia, ktoré sa 28. decembra zrútilo cestou z indonézskeho mesta Surabaya so 162 ľuďmi na palube. Povedal to v piatok agentúre Reuters vyšetrovateľ Santoso Sayogo z indonézskej komisie pre bezpečnosť dopravy.

09.01.2015 07:20
čierna skrinka, lietadlo Foto: ,
Takto vyzerá čierna skrinka.
debata

Let QZ8501 zmizol z radarov ani nie v polovici letu z druhého najväčšieho indonézskeho mesta do Singapuru. Nikto zo 162 ľudí na palube neprežil.

Indonézske pátracie tímy sa teraz pripravujú na vyzdvihnutie chvostovej časti stroja pomocou nafukovacích zariadení pripevnených na vrtuľníky. Chvost lietadla už v stredu lokalizoval podmorský robot. Práve v zadnej časti lietadla bývajú umiestnené takzvané čierne skrinky, ktoré by mohli objasniť príčinu katastrofy. Podľa Saygoa sa však zdá, že čierna skrinka už nie je v chvostovej časti lietadla.

Indonézske úrady preverujú nájdené úlomky... Foto: SITA/AP, Achmad Ibrahim
AirAsia, Asia, lietadlo, úlomky, Indonézia, Indonézske úrady preverujú nájdené úlomky lietadla AirAsia.

Pátracím tímom sa podarilo vyzdvihnúť 41 tiel obetí, väčšinou indonézskych pasažierov a členov posádky. Predpokladá sa, že mnoho ďalších je stále pripútaných k sedadlám v trupe stroja. Do pátrania po ďalších troskách lietadla je zapojených 30 plavidiel z rôznych krajín.

Príčiny nešťastia ešte neboli zistené. Kým bol so strojom prerušený kontakt, pilot oznamoval riadiacej veži, že sa blíži k nebezpečným mrakom. Kvôli hustej premávke však nedostal povolenie vystúpiť do väčšej výšky. Záchranári predpokladajú, že námraza potom spôsobila výpadok motorov.

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #čierna skrinka #AirAsia