Rukojemnícka dráma sa skončila, teroristi sú mŕtvi

Francúzska polícia v piatok zabila troch islamských radikálov, ktorí posledné tri dni terorizovali krajinu.

09.01.2015 14:15 , aktualizované: 22:31
Paríž, streľba, teror, polícia Foto: ,
Policajné špeciálne jednotky útočia na košer supermarket v Paríži, kde podozrivý z vraždy policajtky zadržiava rukojemníkov.
debata (395)

Severne od Paríža zasiahla proti dvom útočníkom, ktorí v stredu v redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo zastrelili 12 ľudí. Rukojemníci páchateľov boli oslobodení. Takmer v rovnakej chvíli došlo k zásahu aj v kóšer obchode na východe metropoly, kde iný ozbrojený muž zadržiaval od skorého popoludnia niekoľko ľudí.

Tohto útočníka tiež zabili a o život prišli aj štyria rukojemníci. Francúzsky prezident ocenil prácu polície a vyzval obyvateľov, aby boli aj naďalej obozretní.

Páchatelia útoku na Charlie Hebdo, bratia Chérif a Said Kouachiovci, ráno ukradli auto a dostali sa do obce Dammartin-en-Goel, ležiacej takmer 40 kilometrov severovýchodne od Paríža.

Tam potom vnikli do miestnej tlačiarne Création Tendance Découverte ležiacej v tamojšej priemyselnej zóne a vzali jedného rukojemníka. Krátko po 17:00 SEČ na nich zaútočili špeciálne jednotky, z miesta sa ozvali výbuchy a streľba a nad budovou sa vznášal dym.

Podľa AFP polícia obidvoch mužov zastrelila, keď vybehli z úkrytu a pálili na bezpečnostné sily. Podľa jemenských predstaviteľov starší z bratov Said Kouachi navštívil v roku 2011 Jemen, kde sa stretol s radikálnym duchovným a členom teroristickej siete al-Kajdá Anvarom Avlakím.

zväčšiť Francúzska polícia zverejnila fotografie dvoch... Foto: Reuters
Francúzsko, teror, Hayat Boumeddieneová, Amedy Coulibaly Francúzska polícia zverejnila fotografie dvoch podozrivých z vraždy policajtky v Montrouge - vľavo Hayat Boumeddieneová a Amedy Coulibaly, ktorý by mal byť aj útočníkom v parížskom kóšer supermarkete.

V radoch teroristov údajne aj nejaký čas bojoval. Napojenie na Jemen potvrdil pre televíznu a rozhlasovú stanicu BFM TV aj jeho brat Chérif. Povedal, že bol vyslaný do Francúzska a financovaný odnožou siete al-Kajdá v Jemene.

K prepadnutiu kóšer supermarketu v oblasti Porte de Vincennes došlo krátko popoludní. Útočník následne zatelefonoval do stanice BFM TV a uviedol, že sa hlási k radikálnemu hnutiu Islamský štát. Svoju zločineckú aktivitu vraj zladil s teroristami, tí zaútočili na Charlie Hebdo.

Taktiež po piatej hodine sa z obchodu ozvali explózie a streľba. Štyroch rukojemníkov zabili (avšak zatiaľ nie je jasné, či pri zásahu, alebo už skôr teroristom) a štyria utrpeli vážne zranenia. Oslobodených bolo údajne 15 osôb. Zranení boli aj najmenej dvaja členovia zasahujúceho komanda.

Podľa niektorých médií policajné operácie ďalej pokračovali, pretože muži zákona v budove kóšer obchodu pátrali po údajnom komplicovi útočníka, ktorým mala byť 26-ročná Hayat Boumeddieneová. Podľa denníka Le Monde bola s útočníkom v obchode Amedom Coulibalym, ktorý vo štvrtok zabil policajtku na parížskom predmestí Montrouge. Túto informáciu napokon oficálne miesta dementovali.

Krátko pred ôsmou hodinou večer vystúpil so svojím prejavom prezident François Hollande. Vyzval na národnú jednotu a nezmieriteľnosti voči rasizmu a antisemitizmu. Francúzsko aj naďalej čelí teroristickým hrozbám, dodal. Zdôraznil, že podobní fanatici nemajú nič spoločné s islamom. Oznámil tiež, že sa zúčastní na nedeľňajšom pochode v Paríži na uctenie pamiatky obetí teroristov v posledných dňoch. Na akciu príde aj viacero zahraničných štátnikov.

Nasadenie policajných, záchranárskych a...
Polícia eskortuje zachránených rukojemníkov,...
+12Pre muža s dieťaťom sa rukojemnícka dráma v...

„Spojené štáty stoja pri vás,“ vyhlásil krátko po Hollandovi jeho americký náprotivok Barack Obama s tým, že bol v uplynulých dňoch v neustálom kontakte s francúzskymi predstaviteľmi. „Smútime s vami a bojujeme po vašom boku za naše spoločné hodnoty,“ dodal.

Polícia počas popoludnia z preventívnych dôvodov nariadila uzavrieť všetky kóšer obchody aj vo vzdialenej štvrti Marais v centre Paríža, kde sa sústreďuje židovská komunita metropoly. V piatok pritom bývajú tieto obchody tradične plné zákazníkov z radov miestnych Židov i turistov, ktorí nakupujú na šábes.

Satirický časopis Charlie Hebdo má budúci týždeň v stredu vyjsť ako obvykle, ale v mimoriadnom náklade milión výtlačkov. Bežne vychádzal v náklade 60-tisíc výtlačkov. Členov redakcie, ktorí stredajší útok prežili, sa ujal denník Libération, kam v piatok zamestnanci Charlie Hebdo prišli pracovať na novom čísle.

Živé vysielanie stanice SKY NEWS:

Situáciu sme sledovali ONLINE:

23.30 „Žiadny z rukojemníkov nezomrel pri razii polície,“ uviedol prokurátor.

23.05 Policajné a súdne zdroje Le Monde tvrdia, že družka Amedyho Coulibalyho, hľadaná Hayat Boumeddieneová, nebola prítomná v parížskom obchode, kde útočník držal rukojemníkov. Popierajú tak informácie CNN. Podľa americkej stanice sa žene podarilo utiecť pri razii spoločne s rukojemníkmi.

23.03 Bratia Chérif a Said Kouachiovci v tlačiarni naozaj mali rukojemníka. Bol ním majiteľ tlačiarne Michel Catalano. O druhom mužovi v budove však nevedeli.

22.05 „Spojené štáty stoja pri vás,“ vyhlásil krátko po Hollandovi jeho americký náprotivok Barack Obama s tým, že bol v uplynulých dňoch v neustálom kontakte s francúzskymi predstaviteľmi. „Smútime s vami a bojujeme po vašom boku za naše spoločné hodnoty,“ dodal.

22.00 Islamskí duchovní vo Francúzsku pri piatkových modlitbách znovu odmietli násilie. „Vaši moslimskí susedia nemôžu za činy radikálov,“ upozornil Francúzov premiér Manuel Valls.

21.53 Parížsky víťazný oblúk počas piatkového večera

21.35 Islamský štát sa údajne prihlásil k vražde novinárov parížskeho denníka Charlie Hebdo. Uviedol to jordánsky denník Ráj.

20.44 Na nedeľnej parížskej manifestácii sa zúčastní aj šéf belgickej vlády Charles Michel, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a prezident Európskej únie Donald Tusk.

20.39 „Francúzsko však hrozbe neuniklo. Vyzývam vás na obozretnosť, mobilizáciu a jednotu. Spolu s premiérom som posilnil všetky bezpečnostné opatrenia na verejných miestach, aby sme mohli žiť pokojne, bez toho, aby sme sa stali cieľom nejakého útoku alebo museli čeliť bezpečnostnému riziku. Naša jednota je našou najlepšou zbraňou. Musíme byť neoblomní voči rasizmu a antisemitizmu, nesmieme sa nechať rozdeliť. Dnes sme boli svedkami hrozného antisemitského útoku. Ide ale o činy teroristov, s moslimami a islamom nemajú nič spoločné,“ vyhlásil v príhovore Hollande.

20.37 Prezident ocenil prácu polície a vyzval obyvateľov, aby boli aj naďalej obozretní. Páchatelia útoku na Charlie Hebdo, bratia Chérif a Said Kouachiovci, ráno ukradli auto a dostali sa do obce Dammartin-en-Goel, ležiacej takmer 40 kilometrov severovýchodne od Paríža.

20.36 Páchatelia teroristických útokov z posledných troch dní sa telefonicky prihlásili k svojim zločinom a tiež k radikálnym islamistickým skupinám do redakcie televíznej a rozhlasovej stanice BFM TV. Amed Coulibaly, ktorého zabili v parížskej kóšer predajni, sa vraj hlásil k členstvu v extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Svoju zločineckú aktivitu vraj zladil s vrahmi, ktorí v stredu vykonali masaker v redakcii časopisu Charlie Hebdo a dnes ich zlikvidovali severne od Paríža.

Jeden z nich, Chérif Kouachi, rovnakej stanici povedal, že ho vyslala do Francúzska a financovala odnož siete al-Kajdá v Jemene. BFM TV na svojom serveri uvádza, že bola po celý dnešok v telefonickom kontakte so všetkými zločincami, ktorí jej sami telefonovali. Coulibaly novinárom tiež popoludní oznámil, že chce komunikovať s políciou.

20.25 Francúzske médiá hlásia, že najmenej tri obete v kóšer supermarkete bolo zabitých ešte predtým, než polícia začala svoj útok. Strelec to sám potvrdil vo svojom telefonickom rozhovore so stanicou BFMTV.

20.19 Prezident Hollande v televiznom prejave vyzval k jednote Francúzska. S premiérom Vallsom dal zosilniť bezpečnostné opatrenia. „Musíme bojovať proti všetkému, čo nás ohrozuje. Musíme bojovať proti rasizmu a antisemitizmu. Nesmú nás rozdeliť. Teroristi boli fanatici a nemajú nič spoločné s islamom,“ dodal.

19.56 Úrady potvrdili, že štyria rukojemníci zomreli. Počas večera zdroje hovorili o piatich obetiach.

19.52 Účasť na nedeľnej manifestácii v Paríži prisľúbila tiež nemecká kancelárka Angela Merkelová, španielsky premiér Mario Rajoy a taliansky predseda vlády Matteo Renzi.

19.51 Zo štvrtkovej streľby sa podozrivej Hayat Boumeddieneovej podľa CNN podarilo z obchodu v Paríži utiecť spoločne s rukojemníkmi počas zásahu polície. Americká stanica sa odvoláva na policajného hovorcu Pascala Disanda.

19.43 Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve vyjadril „veľké uznanie“ pre políciu a ďalšie bezpečnostné zložky štátu, ktoré museli pracovať vo veľmi ťažkých podmienkach. „Stále sme v najvyššom stupni ohrozenia,“ uviedol. „Chrániť Francúzov je našou povinnosťou,“ dodal Cazeneuve.

19.33 BFM TV tvrdí, že Amedy Coulibaly bol v spojení s útočníkmi z redakcie Charlie Hebdo, a bol podporovateľ islamského štátu. Sa Sharifom Kouachim vraj naposledy telefonoval v piatok ráno.

18.47 Podľa francúzskych médií boli v kóšer markete dvaja strelci. Jeden z nich však pri policajnom zásahu utiekol ako „rukojemník“, upozornila televízia Sky News.

18.46 Počet obetí po policajnom útoku v Porte de Vincennes vzrástol na päť, uviedla agentúra AFP.

18.44 Britský premiér David Cameron prijal pozvanie francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda na nedeľnú parížsku manifestáciu.

18.39 Zdroje denníka Le Monde potvrdili, že Hayat Boumeddienová, údajná komplicka Amedyho Coulibalyho z kóšer marketu, nebola v Porte de Vincenes prítomná. Naďalej ju tak hľadá polícia. Vydali na ňu zatykač za účasť na štvrtkovej streľbe na policajtku, ktorá svojim zraneniam podľahla.

18.27 Server Midi Libre oznámil, že v Montpellier vykradli klenotníctvo. Zlodeji by mali mať jedného rukojemníka. Akcia nesúvisí s útokmi v Paríži, upozorňujú médiá.

18.24 Podľa posledných informácií boli v Porte de Vincennes zranení pri policajnom útoku štyria ľudia.

18.11 O 20.00 vys­túpi pred divákmi v televíznom prejave francúzsky prezident Francois Hollande, oznámil Le Monde. O pár minút túto správu potvrdil aj Elyzejský palác.

18.08 Pri útokoch na supermarket sa zranili dvaja policajti, tvrdí agentúra Reuters. Podľa Le Monde nie je zatiaľ známe, koľko zajatcov vyslobodili a v akom sú stave. „Dostali ho!“ kričali podľa servera Le Point krátko po 17:00 SEČ policajti. Podľa spravodajkyne televízie France 2 zazneli pri začatí útoku štyri výbuchy. Polícia pritom vyzývala: „K zemi! K zemi!“

18.00 Agentúra Reuters odvolávajúca sa na policajné zdroje uviedla, že najmenej štyria rukojemníci sú mŕtvi v obchode s kóšer potravinami v Paríži.

17.53 CNN zachytila policajný útok na parížsky obchod

17.46 Teroristi v Dammartin vybehli z tlačiarne a začali páliť na policajtov, uviedol podľa niektorých zdrojov spravodajca Českého rozhlasu Jíří Hošek.

17.34 Od tlačiarne v Dammartin-en-Goele odlietela helikoptéra.

17.28 Podla policajného zdroja zomrel aj útočník z obchodu s kóšer potravinami, uviedol to Francúzsky rozhlas a denník Le Monde. Všetci rukojemníci by mali byť v poriadku.

17.21 France 24 a AFP: Dvaja podozriví z útoku na redakciu Charlie Hebdo boli pri zásahu zabití. Podarilo sa vraj oslobodiť rukojemníkov. Ďalšia správa hovorí o tom, že jeden z rukojemníkov, zadržiavaný v tlačiarni, by mal byť mimo ohrozenia života.

17.17 Zásah proti ozbrojenému útočníkovi, ktorý drží päť rukojemníkov, prebiehal aj v židovskom obchode v Porte de Vincennes. Ozvalo sa päť mohutných explózií. „Už nepočujeme streľbu, policajti postupujú pomalšie. Zdá sa, že útočná fáza zásahu sa skončila. Priamo pred supermarket s kóšer potravinami prichádzajú záchranári. Bude dochádzať k evaukuácii zranených, ak sú tam,“ uvádza reportér miestnej televízie. 17.01 Pri tlačiarni v Dammartin-en-Goele zaznieva streľba a výbuchy, tvrdí to BBC. Podľa všetkého polícia začala akciu. „Bola to intenzívna streľba. Počuli sme veľa výstrelov a dva-tri mohutné výbuchy. Všetci sme pred televíziou a sledujeme, čo sa odohráva kúsok od nášho domu. Stále to nedokážeme pochopiť,“ uviedla v rozhovore pre Českú televíziu svedkyňa policajného zásahu Anissa.

16.55 Daily Telegraph uviedol, že alžírske tajné služby varovali Francúzsko pred plánovaným teroristickým útokom 6. januára – teda deň pred atentátom na ľudí z redakcie Charlie Hebdo.

16.49 Said Kouachi, starší z dvoch bratov, údajne navštívil v roku 2011 Jemen, kde sa stretol s radikálnym duchovným a členom teroristickej organizácie al-Kajdá Anvarom Avlakím. S odvolaním sa na zdroj z jemenskej tajnej služby o tom informovala agentúra Reuters.

16.42 Šéf britskej bezpečnostnej služby MI5 Andrew Parker varoval, že ozbrojenci z al-Kajdá v Sýrii sú pripravení na Západe útokmi spôsobiť masové straty na životoch, prípadne zaútočiť na dopravné systémy alebo na „kultové ciele“. Podľa neho sú vysoko pravdepodobné aj útoky na Veľkú Britániu, povedal v mimoriadnom verejnom prejave v Londýne, plánovanom ešte pred zabíjaním v Paríži. Jeho posledný verejný prejav bol v októbri 2013.

16.37 Vodca libanonského Hizballáhu podľa AP hovorí, že islamskí extrémisti urazili islam a proroka Mohameda viac než tí, ktorí publikovali satirické karikatúry zosmiešňujúce náboženstvo. Hassan Nasralláh nespomenul priamo útok v Paríži, ale podotkol, že islamskí extrémisti, ktorí stínajú hlavy a zabíjajú ľudí, spôsobili islamu viac škody, než ktokoľvek iný v histórii.

16.36 Francois Hollande plánuje v nedeľu v Štrasburgu prerokovať súčasnú situáciu a ďalší postup s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Medzitým izraelký denník Haarec informoval, že tamojší premiér Benjamin Netanjahu nariadil ministerstvu zahraničia a tajnej službe Mossad, aby francúzskej vláde poskytli úplnú podporu potrebnú v boji s vlnou terorizmu v Paríži.

16.30 Polícia uvoľnila zátarasy na ceste vedúcej lesíkom, kde sa zrejme cez noc ukrývali bratia Kouachiovci, kým ráno ukradli auto a zabarikádovali sa v budove tlačiarne v Dammartin-en-Goele. Tamojšia dráma trvá už sedem hodín.

16.27 Útočník z kóšer supermarketu hrozí zabitím rukojemníkov, ak polícia zaútočí na bratov Kouachiovcov, ktorí v súčasnosti držia jedného rukojemníka v mestečku severne od Paríža. Informáciu priniesla agentúra AP.

Keď sa 39-ročný Joachim Roncin dopočul o atentáte na parížsku redakciu týždenníka Charlie Hebdo, umiestnil na Twitter jednoduchý a pôsobivý grafický odkaz. Následne jeho „Je suis Charlie“ (Som Charlie) obletelo svet a stalo sa neprehliadnuteľným prejavom podpory verejnosti satirickému magazínu, uviedol vo svojom internetovom vydaní denník Le Monde. Čítajte viac v článku Autor sloganu Je suis Charlie: Bolo to úplne spontánne.

16.06 Parížska polícia sa obáva ďalších útokov na židovské štvrte. Nariadila preto zatvoriť tamojšie obchody. Ide predovšetkým o obchody vo štvrti Marais, kde pred sabatom býva najviac zákazníkov.

16.00 Bývalý francúzsky nacionalistický politik Jean-Marie Le Pen sa zjavne snaží zo situácie vytĺcť politický kapitál. Na Twitter umiestnil fotografiu svojej dcéry Marine s textom „Keep calm and vote le Pen“ (Zachovajte pokoj a voľte Le Penovú). Tá je šéfkou Národného frontu (FN) a teší sa z podpory tretiny Francúzov. V týchto dňoch zároveň uviedla, že ak sa stane prezidentkou, v krajine otvorí diskusiu o znovuzavedení trestu smrti.

15.45

15.42 Amedy Coulibaly má 33 rokov a pochádza z Juvisy-sur-Orge z oblasti Ile-de-France. Spolu s Chérifom Kourachim boli jednými z najoddanejších stúpencov odsúdeného teroristu Djamela Beghala. Zo záznamu telefonických hovorov vyplýva, že spoločne navštívili Beghalov dom v juhofrancúzskom Murate. Dvadsaťšesťročná Hayat Boumeddieneová je Coulibalyho partnerkou od roku 2010 a žila v jeho byte v čase, keď si Coulibaly odpykával trest vo väzení.

15.36 Podľa RTL Coulibaly žiada, aby polícia prepustila bratov Kouachiovcov.

15.25 Sky News informuje o treťom incidente v centre Paríža na Trocadero neďaleko Eiffelovej veže. To však o pár minút poprelo ministerstvo vnútra.

Policajti pred parížskym kóšer supermarketom, v... Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
streľba, Paríž, teror Policajti pred parížskym kóšer supermarketom, v ktorom útočník zadržiava rukojemníkov.
15.18 Francúzske ministerstvo vnútra poprelo informácie médií, že by pri dráme okolo rukojemníkov v Paríži zahynuli dve osoby. Policajné zdroje hovoria o jednom ťažko zranenom.

15.11 Denník Le Monde na situáciu v parížskom supermarkete napísal, že na začiatku všetkého bola prestrelka medzi políciou a dvoma ľuďmi. Muž potom utiekol do kóšer obchodu a zajal niekoľko rukojemníkov. Druhá nemenovaná osoba sa vraj vzdala polícii.

14.58 Amed Coulibaly a Hayat Boumeddieneová sú podľa polície ozbrojení a nebezpeční. Boumeddieneová je zrejme Coulibalyho priateľkou. Ulice v okolí kóšer obchodu sú obsadené desiatkami policajných vozov, nie je možné sa dostať dovnútra ani von.

V stredu bol medzi obeťami útoku islamistov aj moslimský policajt. Ženatý moslim a otec dvoch detí Ahmed Merabet, ktorý sa stal jednou z obetí páchateľov masakru v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, zomrel podľa priateľov rukou moslimov, ktorí na jeho vieru nebrali najmenší ohľad, tvrdí to denník The Daily Telegraph. Čítajte viac v článku Medzi obeťami útoku islamistov bol aj moslimský policajt.

14.49 Spravodajca Českej televízie Bohumil Vostal informoval, že potvrdili spojitosť Amedyho Coulibalyho sa zabitím policajtky v Montrouge. Coulibaly je podľa polície extrémne nebezpečný. Streľba v Paríži trvala podľa svedkov približne 20 sekúnd. Počty zranených sa rozchádzajú.

14.41 Francúzska polícia zverejnila mená podozrivých zo štvrtkovej streľby v Montrouge v južnom Paríži. Žena sa volá Hayat Boumeddieneová a muž Amed Coulibaly. Práve on by mohol byť útočníkom v židovskom obchode. Polícia na nich vydala zatykač, no nepotvrdila, či sú obidve osoby na mieste činu.

14.34 AFP tvrdí, že dráma v kóšer obchode si vyžiadala dvoch mŕtvych; France 24 hovorí o dvoch zranených.

14.33 Francúzske médiá zverejnili fotografiu muža, ktorý zrejme zadržiava rukojemníkov v parížskom kóšer obchode. Má na svedomí aj smrť policajtky v Montrouge.

14.30 Hovorca radnice Dammartin-en-Goele oznámil agentúre AP, že polícia nadviazala kontakt s ozbrojencami zabarikádovanými v tlačiarni. Tí údajne súhlasili s tým, aby bola evakuovaná neďaleká škola.

14.16 Polícia v Dammartin-en-Goele oznámila, že zvolá tlačovú konferenciu, hneď ako „bude prípad vyriešený“.

14.14 Podľa televízie RTL sú medzi najmenej piatimi rukojemníkmi v Paríži ženy a deti. Nad obchodom sú byty, polícia megafónom vyzýva okoloidúcich, aby vypratali priestor. „Vy viete, kto ja som,“ odkázal vraj policajtom.

14.03 Server Le Point oznámil, že v pivnici obchodu, ktorý sa nachádza v oblasti Porte de Vincennes, je zablokovaných okolo 15 zákazníkov. Majiteľ obchodu v susedstve telefonicky France24 povedal, že videl jedného ozbrojeného muža. Podľa ďalších zdrojov má muž dve zbrane. Z bezpečnostných dôvodov zastavili metro medzi stanicami Porte de Vincennes a Porte de Charenton.

14.00 Televízia BFM uviedla, že muž, ktorý je podozrivý zo zastrelenia policajtky Clarissy Jean-Philippeovej, zadržiava v supermarkete s kóšer potravinami neďaleko Porte de Vincennes päť rukojemníkov. Na miesto sa vydal minister vnútra Bernard Cazeneuve. Jeden z právnikov žijúcich neďaleko potvrdil, že bola nariadená evakuácia.

13.58 Muž, ktorý v parížskom Porte de Vincennes drží rukojemníkov v obchode s kóšer potravinami, je údajne ozbrojený kalašnikovom. Reuters hovorí o jednom zranenom. Medzi rukojemníkmi sú ženy a deti. 13.47 Podľa agentúry Reuters je na mieste streľby – v parížskom supermarkete zrejme jeden zranený. Agentúra AFP nevylučuje, že páchateľ má najmenej päť rukojemníkov. Podozrievaný je muž, ktorý vo štvrtok zabil policajtku.

13.40 Informácie hovorcu ministerstva vnútra, že prioritou je nadviazať s atentátnikmi dialóg, prišli dve hodiny po tom, čo sa objavila správa, že už sa nimi rokuje a že vyslovili želanie zomrieť ako mučeníci. Francúzske ministerstvo vnútra údajne starostlivo sleduje sociálne siete a upozorňuje, že každý, kto glorifikuje stredajší útok na redakciu Charlie Hebdo, riskuje trest až sedem rokov väzenia.

13.37 Agentúra Reuters s odvolaním sa na policajné zdroje hlási streľbu v supermarkete s kóšer potravinami vo východnej časti Paríža. Na mieste sú vraj zranení. Predpokladá sa, že ide o toho istého muža, ktorý vo štvrtok zastrelil policajtku v Montrouge.

13.31 Obyvateľ Dammartinu Imchal Lyèce na twitteri tvrdí, že pokiaľ ide o situáciu vonku, čakajú v absolútnom zmätku, kým policajti iba stoja na svojich pozíciách.

13.28 Zostávajúci členovia redakcie Charlie Hebdo dorazili do kancelárií denníka Liberation. Pripravujú tu nové číslo svojho časopisu, ktoré by malo vyjsť v stredu v miliónovom náklade. Bude mať len osem stránok, pričom s jeho vydaním pomáhajú aj ďalšie francúzske médiá.

13:20 Francúzska polícia podľa agentúry Reuters zablokovala mesto, ako sa zabarikádovali teroristi.

13:01 Pri meste Dammartin-en-Goële sa tvoria kolóny áut s novinármi, ktorí sa chcú dostať k miestu rukojemníckej drá­my.

12:59
Ozbrojený príslušník špeciálnej policajnej... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Charlie Hebdo, islamisti, útok, teroristi, policajti, akcia, Francúzsko, Paríž, letisko, tlačiareň, helikoptéra Ozbrojený príslušník špeciálnej policajnej jednotky pri tlačiarni, kde sa zabarikádovali teroristi a zadržiavajú rukojemníkov.
12:45 Tank a obrnený voz v blízkosti tlačiarne, kde sa zabarikádovali teroristi zadržiavajúci rukojemníkov:

12:27 Francúzsky prezident François Hollande na margo útoku na redaktorov povedal: „Myslím si, že útočníci budú čoskoro postavení pred súd.“ Francúzske médiá však pochybujú, že takýto scenár je pravdepodobný, pretože teroristi sa môžu pokúsiť o samovraždu.

Hollande vo svojom vyhlásení zároveň pripustil, že existovali isté náznaky o možnosti takéhoto útoku. Uistil ale, že teraz v krajine panuje najvyšší stupeň bezpečnostných opatrení a že sa štátne zložky sústredia na zabezpečenie obyvateľov.

12:22 Telefónne linky v Dammartine odstavili, pravdepodobne, aby sa zabránilo bratom-teroristom kontaktovať sa s vonkajším svetom, hlási Sky News.

12:14

12:11 Hold teroristom, ktorí zaútočili na karikaturistov v redakcii týždenníka Charlie Hebdo, v piatok vzdali somálski islamisti z hnutia aš-Šabáb. Bratia Chérif a Said Kouachiovci sú podľa nich „hrdinovia“. S odvolaním sa na oficiálnu rádiovú stanicu hnutia o tom informovala agentúra AFP. Vo štvrtok za hrdinov bratov Kouachiovcov označila aj radikálna organizácia Islamský štát. „Charlie Hebdo urazil nášho proroka a pobúril milióny moslimov. Obaja bratia sú prvými, ktorí sa pomstili,“ uverejnili islamistické milície aš-Šabáb vo svojom vyhlásení. „Zblúdilé duše“ sa podľa neho mýlia, keď tvrdia, že bola napadnutá sloboda slova. Kouachiovci údajne konali, ako mali. Usáma bin Ládin, bývalý vodca organizácie Al-Kajdá, na ktorú je Šabáb napojený, vraj Západ v minulosti varoval, že pokiaľ nebude mať sloboda slova hranice, mal by očakávať, že potečie krv.

12:08 Mapa regiónu severovýchode Paríža, kde sa odohráva piatková teroristická dráma:

12:03 Ani po dvoch hodinách francúzske úrady nezverejnili presný počet rukojemníkov, ktorých držia teroristi v budove tlačiarne v meste Dammartin-en-Goel. Podľa neoverených informácií francúzskych médií by však mal byť rukojemník iba jeden. Údajne nejde o ženu, ale muža vo veku 28 rokov, ktorý v tlačiarni pracoval. Jeho rodina potvrdila, že nereaguje na mobilnom telefóne.

11:55 Policajti už nadviazali kontakt s údajnými teroristami. Teroristi, ktorí zadržiavajú rukojemníkov v tlačiarni v meste Dammartin-en-Goële, uviedli v telefonickom rozhovore s políciou, že chcú zomrieť ako mučeníci. S odkazom na slová francúzskeho poslanca Yvesa Albarella pre kanál aj Tele o tom informovala stanica CNN.

11:52 Na mieste, kde prebieha policajný zásah, je do akcie je nasadených vyše 1000 policajtov.

11:49 Rodina a priatelia nemajú správy o zamestnancoch tlačiarne, kde sa teroristi zabarikádovali. 11:48
Novinári zhromaždení na kopci v blízkosti... Foto: Reuters, Eric Gaillard
Francúzsko, novinári, rukojemníci Novinári zhromaždení na kopci v blízkosti miesta, kam sa utiahli teroristi s rukojemníkom.

11:47 Francúzsky LePoint oznámil, že strelec, ktorý zabil policajtku vo štvrtok v Montrouge je z tej istej džihádistickej skupiny ako zabijaci v redakcii Charlie Hebdo. Viac v článku V Paríži sa znovu strieľalo, pri Lyone vybuchla nálož.

11:44 Francúzske ministerstvo vnútra oznámilo, že všetky deti z okolia sú v bezpečí, strážené v školách.

11:43 Podľa novších informácií je rukojemníčka len jedna, ide o ženu.

11:31

11:30 Francúzsky prezident Hollande: „Musíme urobiť všetko pre zaistenie bezpečnosti našich občanov. Obyvatelia musia vedieť, že žije v právnom štáte.“

11:25 Dážď a hmla znižuje viditeľnosť a obmedzuje vrtuľníky v lietaní, v okolí je však množstvo ozbrojených policajtov – ide o najväčšiu policajnú akciu v histórii Francúzska.

11:23 Okrem desiatok príslušníkov špeciálnych síl a polície, ktorí tlačiareň s teroristami v industriálnej zóne Dammartin-en-Goel obkľúčili, sú v pohotovosti aj tímy zdravotníkov. Ozbrojenci majú bližšie nespresnený počet rukojemníkov, francúzske médiá hovoria najpravdepodob­nejšie o štyroch.

11:21 Šéfka francúzskej strany FN Marine Le Penová vyzvala na okamžité pozastavenie Schengenskej dohody, čo by znamenalo uzavretie hraníc krajín schengenského priestoru.

11:16 Obaja útočníci údajne vyhlásili, že chcú zomrieť ako mučeníci.

11:15 Fotografie z miesta policajnej akcie na teroristov vo Francúzsku:

11:13 Agentúra Reuters informuje, že jeden starší z bratov podozrivých z útoku v Paríži sa vraj stretol s kazateľom skupiny Al-Kajdá. Said Kouachi údajne navštívil v roku 2011 Jemen, kde sa stretol radikálnym duchovným a členom teroristickej organizácie al-Kajdá Anvarom Avlakím.

11:12 Polícia, ktorá vyjednáva s teroristami, požiadala novinárov, aby nenakrúcali pozície policajných síl a nezlepšovali tým prehľad oboch strelcov o situácii vonku.

11:11 Policajná akcia:

11:08 Tlačiareň Création Tendance Découverte, kde sa teroristi zabarikádovali s rukojemníkmi, sa nachádza v industriálnej zóne na okraji mesta Dammartin-en-Goel, asi štyridsať kilometrov severovýchodne od Paríža. Blízko sa nachádza medzinárodné letisko Charlesa de Gaulla.

11:01 Sophia býva blízko priemyselnej zóny v Dammartin-en-Goele, kde prebieha rukojemnícka dráma. „O pol desiatej začali nad našimi hlavami lietať vrtuľníky. Prišla polícia a vyzvala nás, aby sme zatiahli žalúzie a nepozerali sa z okien. Všetci sa vrátili do svojich domovov, aj tí, ktorí nie sú odtiaľto, šli do domov miestnych obyvateľov. Ulice sú prázdne. Vidím vstup do priemyselnej zóny, prichádzajú hasiči a sanitky,“ povedala pre televíziu France 24. Ľudia majú naozaj strach.

10:59 Miesto policajnej akcie:

10:57 Hovorca ministerstva vnútra potvrdil, že „doteraz nedošlo k žiadnemu úmrtiu ani zraneniu.“

10:55 Francúzske Info rádio cituje políciu, že podozriví majú jedného rukojemníka. Na scénu v Dammartine už prišli aj špeciálne jednotky ťažkoodencov.

10:54

10:47 Letisko Charlesa de Gaulla zavrelo dve zo štyroch pristávacích dráh.

10:40 Operácia, ktorej sa zúčastňujú tiež armádne vrtuľníky, sa odohráva v Dammartin-en-Goele severne od Paríža, kde bolo počuť streľbu. O začatí operácie pred novinármi informoval minister vnútra Bernard Cazeneuve.

10:00 Podľa francúzskych médií sú bratia Chérif a Said Kouachiovci v Dammartin-en-Goel. Minister povedal, že im polícia odrezala únikové cesty, na mieste je špeciálna jednotka, policajti vyzvali miestnych občanov, aby nevychádzali. Bratia majú podľa médií pri sebe aspoň jedného rukojemníka.

Obete teroru v Paríži: karikaturisti, policajti, údržbár i ekonóm

Frédéric Boisseau (42) Údržbár firmy Sodexo bol zastrelený vo vedľajšej budove. Mal ženu a dve deti.

Franck Brinsolaro (49) Policajt, ktorý bol osobným strážcom šéfredaktora Stéphana Charbonniera. Mal manželku a dve deti.

Jean Cabut (76) Známy bol pod prezývkou Cabu, noviny Le Monde ho označili za giganta tlačovej karikatúry. Kreslič pôsobil od roku 1960 v satirickom časopise Hara-Kiri, ktorý bol neskôr zakázaný a na jeho troskách vznikol Charlie Hebdo. Cabut sa podieľal na vývoji komiksového spravodajstva a je autorom komiksovej postavy gymnazistu Le Grand Duduche, ktorého príhody vychádzali v časopise Pilote. Cabut vyštudoval umenie na parížskej École Estienne a v 50. rokoch začal publikovať svoje prvé kresby v lokálnych novinách.

V priebehu vojny v Alžírsku slúžil v armáde a prispieval tiež do armádneho časopisu. Kvôli trpkým skúsenostiam z vojny sa stal zaprisahaným antimilitaristom, podľa niektorých zdrojov inklinoval i k anarchistickým myšlienkam. Práve Cabut vraj stál za publikovaním karikatúr proroka Mohameda v roku 2006.

Jean Cabut bol otcom francúzského punkového speváka Emannuela Cabuta, ktorý vystupoval pod umeleckým menom Mano Solo. Emannuel Cabut predčasne zomrel v roku 2010, bol taktiež HIV pozitívny.

Elsa Cayatová (54) Jediná žena medzi obeťami. Vyštudovala psychológiu a písala fejtóny. Napísala tiež niekoľko kníh zaoberajúcich sa partnerskými vzťahmi a sexualitou, zaoberala sa i holokaustom.

Philippe Honoré (74) Karikaturista, ktorý už vo svojich 16 rokoch začal kresliť pre denník Sud-Ouest. Do Charlie Hebdo nastúpil v roku 1992. Bielovlasý kreslič bol údajne autorom karikatúry šéfa Islamského štátu abú Bakra Bagdádího, ktorý praje všetko najlepšie a hlavne zdravie. Karikatúra sa objavila ešte pred útokom na twitterovom účte Charlie Hebdo.

Ahmed Merabet (42) Moslimský policajt, ktorý pochádzal z Tuniska. Jeden z teroristov ho chladnokrvne zastrelil, keď ležal zranený a neozbrojený na ulici a vzdával sa. Zostala po ňom manželka a dve deti.

Bernard Maris (68) Písal fejtóny a bol tiež ekonómom a akcionárom Charlie Hebdo. Maris písal taktiež pre viacero prestížnych francúzskych novín, prednášal na univerzite a angažoval sa i v politike. Bol ženatý, manželka mu zomrela v roku 2012. Maris, veľký priaznivec ekonóma Johna Maynarda Keynese, bol uznávaným ekonomickým odborníkom. Bol vo vedení francúzskej centrálnej banky, napísal niekoľko kníh a v roku 1995 ho ekonomický magazín Le Nouvel Économiste vyhlásil za ekonóma roku.

Moustapha Ourrad Jeden z korektorov magazínu, ktorý sa do Francúzska prisťahoval vo svojich 20 rokoch z Alžírska.

Michel Renaud (69) Nebol zamestnancom týždenníka, do redakcie prišiel na návštevu krátko pred masakrom so svojím priateľom, ktorý streľbu prežil.

Bernard Werlhac (57) Pravidelný prispievateľ Charlie Hebdo kreslil pod pseudonymem Tignous. Kreslil pre viacero časopisov, jeho predkovia pochádzajú z Ekvádoru.

Georges Wolinski (80) Spoločne s Cabutem bol duchovným otcom niekoľkých generácii kresličov a karikaturistov súčasnosti. Bol označovaný za provokatéra, pesimistu a cynika. Narodil sa v Tunisku židovským rodičom, jeho otec pochádzal z Poľska, matka patrila do tuniskej talianskej komunity. Podľa niektorých správ bol jeho otec zavraždený, keď mal Wolinski dva roky. Do Francúzska sa jeho rodina odsťahovala v roku 1946.

Pôvodne študoval architektúru, štúdiá ale nedokončil a začal sa venovať kresleniu karikatúr a obrázkov, ktorých hlavnými témami bola politika a sex. Začínal v Hara-Kiri po boku Cabuta a v roku 1969 nastúpil do Charlie Hebdo. V roku 2005 sa stal nositeľom najvyššieho francúzskeho štátneho vyznamenania – Rádu čestnej légie.

Stéphane Charbonnier (47) Slávny karikaturista bol známy tiež pod skratkou Charb. Pôsobil v niekoľkých médiách a do Charlie Hebdo nastúpil v roku 1992. V roku 2009 sa stal šéfredaktorom. O dva roky neskôr po vydaní zvláštneho čísla nazvaného Charia Hebdo bola redakcia týždenníka podpálená a Charbonnier dostával vyhrážky. Charbonnier bol pod policajnou ochranou. V roku 2012 časopis zverejnil karikatúry proroka Mohameda. Bolo to v dobe, kedy svetom otriasali násilné protesty proti kontroverznému filmu Nevinnosť moslimov. „Máme dojem, že Charlie Hebdo oficiálne smie napádať katolícku krajnú pravicu, ale z fundamentalis­tických islamistov si uťahovať nemôžeme,“ povedal vtedy Charbonnier.

V tom istom roku sa podľa tlače dostal do hľadáčika teroristickej siete Al-Káida. Charbonnier si vypožičal výrok španielskej ľavicovej političky z dôb občianskej vojny koncom 30. rokov Dolores Ibárruriovej, že radšej zomrie postojačky, než by žil na kolenách. „Nemám deti, nemám ženu, nemám auto a ani žiadne dlhy,“ odpovedal s nadsádzkou tiež na otázky, či sa bojí o svoj život.

Štyria zranení zostávajú vo vážnom stave

Z 11 ľudí, ktorí boli zranení pri stredajšom teroristickom útoku na redakciu Charlie Hebdo, zostávajú štyria vo vážnom stave. Zostávajúci už boli prepustení z nemocnice. Svedectvo o stredajších udalostiach podal rozhlasovej stanici France Info reportér Laurent Léger, ktorý je medzi pozostalými.

Ceruzkové kríže ako spomienka na obete útoku na... Foto: SITA/AP, Leo Correa
Charlie Hebdo, Je suis Charlie, demonštrácia, spomienka, ceruzky Ceruzkové kríže ako spomienka na obete útoku na Charlie Hebdo v Rio de Janeiro.

Najhoršiu prognózu zo zranených má podľa lekárov tvorca webovej stránky týždenníka Simon Fieschi. Lekári ho uviedli do kómy. „Nie je to s ním dobré,“ potvrdil Léger. Fieschiova priateľka povedala, že bol zasiahnutý do ramena a strela prerazila pľúca. „Zasiahnutá je tiež chrbtica, takže sa nevie, či bude môcť chodiť,“ povedala žena.

„Stále sa pýtam, ako je možné, že som prežil. Strieľali bez rozdielu na všetkých. Videl som jedného maskovaného strelca, veľa krvi, polovicu redakcie na zemi. Videl som hrôzu,“ povedal Léger, ktorý nepotvrdil pôvodné informácie, že útočníci vyvolávali niektorých redaktorov menami. „Práve sme končili poradu, keď sme začuli nejaké výbuchy, potom sa otvorili dvere, dnu vrazil muž a kričal Alláhu akbar (Boh je veľký). Vyzeral ako člen GIGN alebo Raid (elitnej policajnej jednotky), bol v čiernom, na hlave mal kuklu, v rukách zbraň a potom začal strieľať. Zacítil sme prach. Vrhol som sa pod stôl v rohu a on ma nevidel, potom začali kolegovia mŕtvi padať,“ dodal Léger. Všetko sa vraj zbehlo mimoriadne rýchlo.

„Videl som, že ostatní ležia na zemi, počul som detonácie a potom naraz všetko stíchlo. Bežali sme k zraneným, držal som Fieschiho za ruku,“ pokračoval Léger.

Povedal, že od roku 2006, keď týždenník zverejnil karikatúry islamského proroka Mohameda, dostával najmä hlavný redaktor Stéphane Charbonnier, ktorý používal prezývku Charbo, mnoho vyhrážok. „Charbo sa cítil viac v nebezpečenstve než ostatní. My sme si to nepripúšťali,“ priznal Léger, ktorý sa chce podieľať na príprave budúceho čísla týždenníka. Má vyjsť ako zvyčajne v stredu, ale na rozdiel od bežného vydania s nákladom 60-tisíc kusov má vyjsť tentoraz milión výtlačkov.

„Nechcem, aby to bol nekrológ, ale výzva žiť, hovoriť svoje názory, pokračovať v boji proti hlúposti, proti ľudskej hlúposti, proti zastieraniu, proti fundamentalizmu všetkého druhu,“ povedal Léger.

Charlie Hebdo sídlil na novej adrese bez označenia, strelci tápali

Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo sa presťahoval do jedenásteho parížskeho obvodu vlani v júli. Hoci atentátnici, ktorí v jeho redakcii v stredu povraždili 12 ľudí, prišli na miesto v čase konania porady, nepoznali presnú adresu. Pôvodne vošli do iného domu a museli sa opýtať, kde redakcie je. Napísal to v piatok v podrobnom popise stredajších udalostí denník Le Monde.

Francúzski policajti naháňajú islamistických... Foto: Reuters, CHRISTIAN HARTMANN
Charlie Hebdo, teroristi, policajti, útej, rukojemníci Francúzski policajti naháňajú islamistických teroristov, ktorí zaútočili na redakciu Charlie Hebdo.

Redakcia vraj bola neoznačená z bezpečnostných dôvodov a ľudia v susedstve boli požiadaní, aby o nej s nikým nehovorili. „Od atentátu z roku 2011 (podpaľačského útoku na Charlie Hebdo) dostávala redakcia množstvo vyhrážok. Týždenník sa presťahoval do anonymných priestorov, vchod do redakcie nebol ničím označený, susedia boli požiadaní, aby nerozširovali, že tam redakcia pracuje,“ napísal Le Monde.

Podľa denníka vraj útočníci vošli najprv na ulici Nicolas Appert do domu číslo šesť, kde bol práve doručovateľ s doporučeným listom. Tam sídli audiovizuálne spoločnosť, atentátnici sa spýtali, kde je Charlie Hebdo, vystrelili do jedných dverí a vyšli von. Až potom vstúpili do domu číslo desať, v ktorom Charlie Hebdo sídli od vlaňajšieho júla.

Zatiaľ ale nikto neobjasnil, ako je možné, že boli útočníci tak dobre oboznámení s prevádzkou redakcie a vstúpili dovnútra práve vtedy, keď sa konala porada a na mieste boli takmer všetci redaktori.

Le Monde tiež tvrdí, že už vlani v auguste parížska prefektúra dospela k názoru, že pominulo ohrozenie, takže bezpečnostné opatrenia okolo Charlie Hebdo boli zmiernené.

Server lesinrocks teraz zverejnil video z porady redakcie z februára 2006. Sú na ňom aj obete stredajšej streľby Jean Cabu, Stéphane Charbonnier a George Wolinski a debatujú o čísle s karikatúrami proroka Mohameda.

Pátranie po strelcoch z Paríža pokračuje tretím dňom

Veľká pátracia akcia po dvoch mužov podozrivých zo stredajšieho krvavého útoku na Charlie Hebdo v Paríži vstúpila do tretieho dňa. Francúzska polícia sa momentálne koncentruje na vidiecku oblasť Pikardie severovýchodne od Paríža, kde muži vo štvrtok vykradli benzínovú stanicu.

Bratov Saida a Chérifa Kouachiovcov spoznali na pumpe pri meste Villers-Cotterets, 80 kilometrov od Paríža, kde údajne ukradli jedlo a benzín. Muži sú podľa médií vyzbrojení kalašnikovmi a granátometmi.

Najvyšší stupeň teroristickej výstrahy rozšírili medzičasom z oblasti Paríža aj na Pikardiu. Špeciálne ťažko ozbrojené jednotky podporujú pri bezprecedentnej pátracej operácii vrtuľníky, psy a v noci sa využívali prístroje na nočné videnie.

Ministerstvo obrany uviedlo, že v celej krajine je v nasadení 88-tisíc mužov z polície i armády. Doteraz zatkli deväť ľudí s väzbami na bratov. Zvýšené bezpečnostné opatrenia sú citeľné naprieč Francúzskom, pričom polícia stráži médiá, kostoly, mešity či dopravné uzly.

Stále sa konajú spomienkové akcie

V Paríži sa už druhú noc po sebe konali spomienky za obete streľby. Americký prezident Barack Obama prišiel vyjadriť sústrasť na francúzske veľvyslanectvo vo Washingtone. Páchatelia boli podľa údajov BBC na zozname osôb so zákazom vycestovať do USA.

Bratia vo veku 32 a 34 rokov, ktorí v stredu zastrelili 12 ľudí, sa narodili v Paríži alžírskym prisťahovalcom. Chérifa v roku 2008 odsúdili na tri roky väzenia za členstvo v parížskej skupine, ktorá posielala džihádistov do Iraku. Jeden z bratov údajne dokonca absolvoval tréning u skupiny al-Kajdá v Jemene. Pri útoku na týždenník páchatelia kričali, že pomstili proroka Mohameda a „Alah je veľký“.

© Autorské práva vyhradené

395 debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #teroristi #islamistickí extrémisti #Charlie Hebdo