Sexuálne menšiny za volant nepustia

Rusko ide bojovať za bezpečnosť na cestách aj tak, že vodičský preukaz odoprie osobám postihnutým "sexuálnou úchylkou".

10.01.2015 09:01
Rusko, LGBTI, šoférovanie Foto: ,
Ruskí aktivisti za práva sexuálnych menšín mávajú dúhovými vlajkami z auta na moskovskom Tverskom bulvári.
debata (55)

Nový zoznam diagnóz, ktoré vylučujú riadenie motorových vozidiel, sa objavil na webových stránkach premiéra Dmitrija Medvedeva. Kým doteraz obsahoval napríklad slepotu, schizofréniu, epilepsiu a ďalšie závažné ochorenia, v budúcnosti nesmú zasadnúť za volant ani transvestiti, transsexuáli, exhibicionisti, voyeuri, fetišisti, pedofili, nekrofili a vyznávači sadomasochistických praktík. Obmedzenia sa týkajú aj kleptomanov či pyromanov.

Štatistika smrteľných dopravných nehôd je v Rusku vskutku alarmujúca. Ročne na cestách zomiera takmer 30-tisíc ľudí, čo je 55 fatálnych prípadov na stotisíc obyvateľov. Ďalších štvrť milióna osôb utrpí zranenia. Dekrét s názvom Na ochranu verejného zdravia má podľa Medvedevovej vlády priniesť nápravu.

„Prijaté rozhodnutia smerujú k zníženiu počtu smrteľných prípadov v cestnej doprave spojených s ochoreniami vodiča, ktoré mu bránia v bezpečnom riadení dopravného prostriedku,“ píše sa v dokumente. Ten stanovuje ako cieľ pokles úmrtí na cestách pod desať prípadov na stotisíc obyvateľov.

Nové nariadenie kritizujú ochrancovia ľudských práv, aktivisti LGBT komunity i viacerí psychiatri. Niektorí v ňom vidia iba ďalší útok proti sexuálnym menšinám. Homofóbna politika Kremľa sa stala terčom medzinárodných protestov po tom, čo ruský parlament vlani prijal zákon prísne postihujúci propagovanie homosexuálnych vzťahov. Ten má síce oficiálne chrániť mladistvých, v skutočnosti však komunitu sexuálnych menšín – ako tvrdia jej predstavitelia – zaháňa do ilegality.

Moskva tvrdí, že pri zaradení psychických porúch vychádza z klasifikácie Svetovej zdravotníckej organizácie. Vo vládnom dekréte sa podľa agentúry Interfax výslovne píše, že samotná sexuálna orientácia, teda náklonnosť k tomu či onému pohlaviu, dôvodom na zákaz riadenia motorových vozidiel nie je.

Tento argument však mnohých neuspokojil. „Nerozumiem, prečo by napríklad ľudia ako fetišisti, kleptomani či transsexuáli nemohli riadiť auto,“ napísala vo svojom blogu na webovej stránke Rady pre ľudské práva, poradného orgánu prezidenta Vladimira Putina, jej členka Jelena Masiuková. Podľa nej sa rada bude novým zoznamom obmedzení zaoberať a jeho oprávnenosť si overí preskúmaním zahraničnej praxe.

Ozvala sa aj Asociácia právnikov Ruska za ľudské práva. Podľa nej dekrét porušuje ľudské práva a obmedzuje občianske slobody. „Zámienkou na odopretie vodičského preukazu sa teraz môže stať návšteva v obchode s intímnymi potrebami, nevyvinuté poprsie u žien a odchýlky v rozvoji druhotných pohlavných znakov u mužov,“ uvádza vo svojom vyhlásení združenie, ktoré chce nové pravidlá napadnúť na ústavnom súde.

Aktivistka združenia Maria Bastová, právnička, ktorá sa verejne hlási k transgenderstvu, považuje nariadenie za „nemorálne“ a „diskriminačné“. „Ľudia, ktorí spadajú pod túto klasifikáciu, sú právne spôsobilí. Nijakým spôsobom to neovplyvňuje ich schopnosť riadiť motorové vozidlo,“ povedala pre Rádio Svoboda.

Medvedevov dekrét vyvolal búrlivú debatu aj na internete. „Ak bude muž za volantom oblečený ako žena a zaznamená to policajná kamera, príde o vodičský preukaz,“ napísal aktivista LGBT Nikolaj Bachtonov na webovej stránke Gay.ru. „Ďalšie a ďalšie reštrikcie. Vítajte v Severnej Kórei!“ dodal.

Výhrady netaja ani psychiatri. Valerij Jevtušenko, predseda komisie Ruskej spoločnosti psychiatrov pre právne otázky, pripomína, že nové nariadenie môže spôsobiť vážne škody, pretože v obave o stratu vodičského preukazu sa občania budú vyhýbať psychiatrickej pomoci. „V tomto dokumente navyše chýba to hlavné: konštatovanie, aký vplyv majú psychické osobitosti na schopnosť riadenia automobilu,“ povedal pre BBC.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #šoférovanie #LGBTI+