Premiér Valls pripustil pochybenie tajných služieb pred parížskymi útokmi

V prípade trojice teroristov, ktorí v minulých dňoch zastrelili na niekoľkých miestach Paríža celkovo 17 ľudí, pochybili francúzske tajné služby. Pripustil to premiér Manuel Valls.

10.01.2015 12:08
Manuel Valls, Francúzsko, parlament Foto: ,
Francúzsky premiér Manuel Valls.
debata (13)

Krátko po tom, čo v piatok bezpečnostné zložky trojicu mužov zlikvidovali, sa v krajine rozvírila debata, či sa dalo útokom radikálov napojených na al-Kajdá a Islamský štát (IS) zabrániť. Kritici tvrdia, že páchatelia útokov boli rozviedkam dobre známi a o riziku sa vedelo. Podľa niektorých expertov je však monitorovanie extrémistov veľmi ťažké.

„Došlo k pochybeniu, samozrejme,“ pripustil na adresu spravodajskej činnosti šéf kabinetu Valls v rozhovore pre televíznu stanicu BFM. „Preto musíme analyzovať, čo sa stalo,“ dodal.

Francúzskymi médiami sa šíri množstvo názorov, že útokom sa mohlo predísť, ak by pracovníci tajných služieb lepšie vyhodnotili riziko, ktoré trojica predstavovala. Bratia Chérif a Said Kouachiovci, ktorí v stredu v redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo zastrelili 12 ľudí, boli rozviedkam dobre známi.

Okrem iného mali zakázaný vstup na územie USA a mladší z nich Chérif bol už predtým odsúdený kvôli teroristickej činnosti.

Zlyhania vraj treba hľadať v spravodajských službách i v súdnictve

Podľa šéfa francúzskych policajných odborov Michela Thoorisa treba zlyhania hľadať buď v spravodajských službách, alebo v súdnom systéme, ktorý im nedokázal vymerať dostatočné tresty. Chérif bol za verbovanie dobrovoľníkov do radov islamských radikálov v roku 2008 odsúdený na tri roky a trest mu neskôr znížili na polovicu, Saidovi nebol jeho údajný podiel na rovnakej činnosti preukázaný.

Francúzsko navyše podľa Thoorisa nerobí také opatrenia, aby zabránilo príchodom nebezpečných teroristov z blízkovýchodných krajín, kde ich cvičia teroristické organizácie al-Kajdá či IS. Súčasná snaha Paríža zabrániť francúzskym sympatizantom radikálneho islamu v cestách na Blízky východ je podľa neho nezmyselná. Zabrániť by sa vraj malo skôr tomu, aby sa nedostali opačným smerom. „Ak nemôžu odísť bojovať do Sýrie či do Iraku, budú bojovať tu vo Francúzsku,“ vyhlásil Thooris.

Niektorí bezpečnostní experti ale kritiku namierenú proti spravodajcom miernia s odkazom na veľký počet potenciálnych teroristov, tých francúzske tajné služby monitorujú v tisícoch. Ich pracovníci sú zaplavení množstvom dát, ktoré musia analyzovať okrem iného v tisíckach e-mailových správ kolujúcich medzi potenciálnymi útočníkmi.

„Tie zoznamy sledovaných ľudí sú celkom dlhé, obzvlášť po 11. septembri (2001), a kvôli tomu polícia nemá dostatok zdrojov, aby sledovala všetkých,“ uviedol francúzsky protiteroristický expert Benoit Gomis.

Zákony navyše podľa neho neumožňujú všetkých podozrivých kedykoľvek preventívne zadržať, čo situáciu polícii nijako neuľahčuje.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #tajné služby #Manuel Valls