Gorbačov sa obáva jadrovej vojny

Posledný prezident niekdajšieho Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov sa obáva vypuknutia veľkej vojny ako dôsledku krízy na Ukrajine, ktorá výrazne poškodila vzťahy medzi Ruskom a Západom.

10.01.2015 13:55
Michail Gorbačov Foto: ,
Bývalý prezident ZSSR Michail Gorbačov.
debata (227)

Gorbačov v sobotu zverejnenom úryvku rozhovoru pre nemecký týždenník Spiegel uviedol, že „konflikt tohto typu by mohol vyvrcholiť aj jadrovou vojnou“. Gorbačov v rozhovore taktiež skritizoval aj „nové“ vedenie Nemecka, ktoré podľa neho „chce všade zasahovať a vela ľudí v ňom chce pomôcť pri tvorení nových rozdielových čiar v Európe“.

„Neprežijeme najbližšie roky, ak niekto stratí nervy v tej horúcej situácii. Nie je to niečo, čo vravím iba tak, som extrémne znepokojený,“ povedal pre Spiegel Gorbačov, ktorý ešte v decembri vyzval EÚ a USA na rozmrazenie vzťahov s Ruskom. Podľa neho totiž majú obe krajiny „špeciálnu zodpovednosť, a keď od seba odstupujú, svet trpí hroznými následkami“.

Držiteľ Nobelovej ceny mieru však v priebehu roka verejne podporil marcové pričlenenie polostrova Krym k Rusku, keď to označil za nápravu historickej chyby. Krym pritom odštartoval úpadok vzťahov medzi Ruskom a Západom, najhorší od konca studenej vojny.

227 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ZSSR #Ukrajina #Michail Gorbačov