Útoky v Paríži odsúdil Hamas aj iránsky prezident

Palestínske radikálne hnutie Hamas a iránsky prezident Hasan Rúhání odsúdili stredajší teroristický útok na parížsku redakciu časopisu Charlie Hebdo, pri ktorom dvaja islamisti zavraždili 12 ľudí.

10.01.2015 16:41
Hasan Rúhání Foto: ,
Iránsky prezident Hasan Rúhaní.
debata (5)

Podľa agentúry AFP Hamas vo vyhlásení vydanom vo francúzštine uviedol, že „rozdiel v názoroch a myslení nemôže ospravedlniť vraždu“.

Hamas tak reagoval okrem iného na vyjadrenia predsedu izraelskej vlády Benjamina Netanjahua, ktorý vyhlásil, že Francúzsko, Izrael a „civilizované krajiny“ čelia rovnakej hrozbe. „Títo teroristi zabíjajú novinárov v Paríži, strieľajú rakety na civilistov z Gazy,“ vyhlásil izraelský premiér, ktorý už niekoľko mesiacov spája Hamas s najradikálnejšími džihádistami, najmä s islamskou republikou.

„Hamas odsudzuje zúfalé snahy izraelského premiéra Netanjahua spojiť na jednej strane naše hnutie a na druhej strane odpor nášho ľudu a terorizmus po celom svete. Tieto úbohé pokusy sú vopred odsúdené na neúspech,“ uvádza sa vo vyhlásení palestínskeho hnutia.

K odmietavým reakciám na zločiny vo francúzskej metropole sa pridal aj iránsky prezident. „Odsudzujeme akýkoľvek druh terorizmu, či už je spáchaný v Libanone, v Palestíne, v Paríži alebo v USA,“ uviedol Rúhání podľa informácie zverejnenej na internetovej stránke prezidentského ú­radu.

„Čo sa týka proroka Mohameda, vždy ide o spravodlivosť, nie o pomstu,“ uviedol Rúhání. Namiesto násilia pritom vyzval verejnosť na pokoj a odpustenie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Hamas #Hasan Rúhání