Hlavným terčom magazínu bola katolícka cirkev

Satirický týždenník Charlie Hebdo sa vysmieva zo všetkého, poznamenal francúzsky novinár Pierre-Olivier Rouaud z časopisu L'Usine Nouvelle. "Karikatúry šokovali množstvo ľudí, nikto ich však nechcel zakázať," povedal pre Pravdu.

12.01.2015 14:00
debata (53)
Pierre-Olivier Rouaud.
Pierre-Olivier Rouaud Pierre-Olivier Rouaud.

Ako sa dá vo všeobecnosti opísať tvorba v Charlie Hebdo?

Publikované veci vyplývajú z určitej tradície vo Francúzsku. Vždy sme mali prúd myslenia, ktorý útočí na všetky inštitúcie a nikoho nerešpektuje. Teraz sa v súvislosti s Charlie Hebdo hovorí najmä o islame, ale hlavným terčom magazínu bola katolícka cirkev.

Aj to je tradícia?

Áno. Vo Francúzsku sa od konca 19. storočia neprestajne diskutuje, čo s katolíckou cirkvou. Vášnivá debata, ktorá niekedy zachádza až priďaleko, je jednoducho súčasťou tunajšieho myslenia a žurnalistiky. Je to tradícia otvorenej mysle, kde sa nerešpektuje nič. V skutočnosti sme mali publikácie, ktoré posúvali hranice ešte ďalej ako Charlie Hebdo.

Vráťme sa k tomuto týždenníku.

Je veľmi dôležitou súčasťou francúzskych médií, hoci sa až tak dobre nepredáva. Teraz je to asi 70-tisíc výtlačkov týždenne, v minulosti to bolo viac. V magazíne neboli len karikatúry. Boli tam aj takmer seriózne články. Dokonca aj investigatíva. Ako som však povedal, Charlie Hebdo sa vysmieva zo všetkého. Nemyslím si, že veľa ľudí, najmä v tých, čo pracujú v médiách, tvrdí, že magazín príliš kritizoval islam. Charlie Hebdo to robí všetkým. Najmä katolíckej cirkvi. Zverejnil stovky karikatúr pápeža, pedofilných škandálov, katolíckych inštitúcií. Áno, množstvo ľudí to šokovalo. Nikto ich však nechcel zakázať.

Časť moslimov netolerovala karikatúry proroka Mohameda.

Diskusia s islamom je, zdá sa, zložitejšia. Vyzerá to skôr tak, že moslimský svet nie je zvyknutý na tradíciu otvorenej mysle. Charlie Hebdo však stále posúval hranice a nemám pocit, že by to ľuďom až tak prekážalo. Aj ja som bol niekedy šokovaný z toho, čo zverejnili. Ale po útoku sa Francúzi spontánne zišli na podporu magazínu.

Ako vidíte budúcnosť slobody prejavu?

Verím, že našu tradíciu otvorenej mysle nič nezabije. Ale, samozrejme, najhoršie na novinárčine je samocenzúra. Možno jej bude po útoku na Charlie Hebdo viac, asi budú žurnalisti opatrnejší. Je to ľudská reakcia.

Poznali ste zavraždených karikaturistov?

Boli veľmi známi vo Francúzsku. Poznal som ich obrázky ešte z detstva. Mal som asi 12 rokov, keď som ich začal vnímať. Mal som možnosť niekoľkokrát stretnúť Cabua. Bol to veľmi milý človek, príjemný. Pomáhal aj mladým ľuďom, podporoval začínajúcich novinárov.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #katolícka cirkev #novinári #sloboda prejavu #karikatúry #Charlie Hebdo