Štvorica ministrov hľadá v Berlíne cestu k vyriešeniu ukrajinskej krízy

V Berlíne sa podvečer začala schôdzka ministrov zahraničných vecí Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska, ktorá by mala posúdiť možnosť summitu o riešení ukrajinskej krízy, ktorého usporiadania sa mieni zhostiť kazašský prezident Nursultan Nazarbajev.

12.01.2015 18:36
debata (34)

Najvyšší predstavitelia Nemecka a Francúzska už skôr dali najavo, že bez nádeje na zreteľný pokrok do Astany nepôjdu.

Na berlínskych rozhovoroch sa zúčastňujú ministri Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius, Pavlo Klimkin a Sergej Lavrov. Podľa diplomatických zdrojov má byť rokovanie jednodňové, nutnosť prípadných ďalších diplomatických kontaktov budú ministri riešiť na mieste.

Steinmeier pred rokovaním vyhlásil, že výsledok schôdzky je neistý. Situácia na východe Ukrajiny je ďalej napätá a k definitívnemu zastaveniu paľby nedošlo. Osobitné znepokojenie podľa neho vyvoláva humanitárna situácia. Cesta na urovnanie krízy zatiaľ nájdená nebola a je potrebné urobiť ďalší pokus, poznamenal nemecký minister.

Kyjev možno zavedie mimoriadnu ekonomickú zónu v Donbase

Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas dňa v rozhovore pre francúzsku televíziu vyhlásil, že Kyjev je pripravený zaviesť v Donbase mimoriadnu ekonomickú zónu, ktorá bude mať väzby na Európsku úniu aj na Rusko. Podmienkou sú voľby usporiadané podľa ukrajinských zákonov.

Prezident pripomenul, že východ Ukrajiny má už teraz vďaka vlani prijatým zákonom takú mieru autonómie, akú nemá žiadny iný ukrajinský región. Porošenko povedal, že ukrajinská vláda dodáva povstaleckým zónam zemný plyn v hodnote šiestich až siedmich miliónov dolárov denne, ale žiadnu platbu za to nedostáva.

Celkovo podľa prezidenta stojí vojenský konflikt na východe krajiny ukrajinskú štátnu pokladnicu denne desať miliónov dolárov, čo blokuje akýkoľvek hospodársky rozvoj krajiny.

„Je to mimoriadne bremeno. Žiadna krajina nie je schopná zabezpečiť ekonomický rast v takýchto podmienkach. Bojujeme možno proti najväčšej armáde na európskom kontinente,“ konštatoval Porošenko v narážke na ruský podiel na ukrajinskej kríze. Kým Kyjev, rovnako ako Západ, Moskvu obviňujú z aktívnej podpory ukrajinských separatistov, Rusko to popiera.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Berlín #Ukrajina