Charlie Hebdo neustúpi. Na titulke opäť vyjde karikatúra Mohameda

Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo, ktorý sa stal minulý týždeň terčom teroristického útoku, vyjde v stredu s karikatúrou plačúceho moslimského proroka Mohameda s nápisom Je suis Charlie (Ja som Charlie) na titulke. Táto krátka veta sa v posledných dňoch stala symbolom solidarity s obeťami stredajšieho útoku na parížsku redakciu, v ktorej islamisti zabili dvanásť ľudí.

13.01.2015 10:04
Charlie Hebdo, protest Foto: ,
Je suis Charlie (Ja som Charlie). Táto veta sa stala symbolom solidarity so zastrelenými novinármi.
debata (45)

Budúce číslo vyjde v náklade tri milióny výtlačkov, namiesto obyklého počtu 60-tisíc. Predávať sa bude v 25 krajinách. Prvýkrát sa bude týždenník predávať v USA a Veľkej Británii. Kým bežne sa v zahraničí predalo 4-tisíc výtlačkov, teraz majú objednávky na 300-tisíc, najviac v Belgicku a v Kanade.

Obálku nového čísla tvorí obrázok proroka Mohameda, ktorý plače a drží transparent so sloganom. Nad kresbou Proroka je nápis „Tout est pardonné“ (Všetko odpustené).

Pripravené číslo ľudia nazvali „vydanie tých, čo prežili“. Autor úvodnej karikatúry podpísaný ako Luz je jedným z tých, ktorí stredajšiemu vraždeniu v redakcii Charlie Hebdo unikli.

Redaktorov sa ujal denník Libération, kde nové číslo vzniká. Budú v ňom ešte nevydané kresby obetí atentátov, teda Stéphana Charbonniera, Jeana Cabuta, George Wolinského, Philippa Honorého a Bernarda Verlhaca, ako aj texty Elsy Cayatovej a Bernarda Marisa.

Redaktori sa chcú vyhnúť nekrológom

Právnik týždenníka Richard Malka vyhlásil, že cieľom nie je vydať číslo ako hold obetiam, „pretože to by nebolo v duchu Charlie Hebdo“. „Ak máme zachovať vernosť tým, ktorí už nie sú medzi nami, musíme byť verní aj duchu týždenníka, teda šíriť smiech,“ vyhlásil. Aj ďalší členovia redakcie povedali, že sa chcú vyhnúť nekrológom.

Vydavateľa týždenníka po útoku zasypal príval objednávok na nové vydanie z domova i zo zahraničia a rozhodol sa preto náklad mimoriadne zvýšiť na tri milióny výtlačkov. Ešte minulý týždeň sa hovorilo o mimoriadnom náklade „len“ milión kusov.

Malka pripomenul, že kresby zobrazujúce Mohameda i autority iných svetových náboženstiev sú už roky štandardnou súčasťou časopisu. „V žiadnom čísle Charlie Hebdo za posledných 22 rokov sa nestalo, že by v ňom neboli karikatúry pápeža, Ježiša, kňazov či rabínov, imámov a Mohameda,“ povedal.

Bolo by vraj „prekvapujúce“, keby kresby Mohameda v novom čísle chýbali. Vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 Malka vyhlásil, že týždenník, ktorý sa stal už v minulosti terčom islamistov, nie je časopis krutý, ale neúctivý. Razantne pritom odmietol akékoľvek obvinenia z islamofóbie.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #Paríž #Charlie Hebdo