Urazený Putin? Na akciu k oslobodeniu Osvienčimu do Poľska nepríde

Ruský prezident Vladimir Putin nepôjde koncom januára do Poľska na akciu usporiadanú k 70. výročiu oslobodenia nacistického koncentračného tábora v Osvienčime sovietskou armádou.

13.01.2015 11:15 , aktualizované: 14:27
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin nepríde do Poľska na spomienkovú akciu k oslobodeniu Osvienčimu. Dotklo sa ho, že nedostal oficiálnu pozvánku.
debata (944)

„V prezidentovom programe táto cesta nie je,“ povedal agentúre Interfax Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Ide o súbežnú akciu, ktorá sa koná aj v Česku. Hovorca povedal, že Putina „do Česka pozvali, ale ešte sa nerozhodol, či do Prahy pôjde“.

Putin od Poliakov pozvánku nedostal. „Ani sa oficiálne pozvania na tieto akcie neposielali, ak sme to správne pochopili,“ zdôraznil hovorca Peskov. Uistil, že ruský prezident považuje všetky spomienkové akcie venované druhej svetovej vojne za mimoriadne významné.

Koncentračný tábor v Osvienčime, kde podľa historikov nacisti zavraždili okolo 1,5 milióna ľudí, prevažne Židov, oslobodili sovietski vojaci 27. januára 1945. Osvienčim sa stal jedným z hlavných symbolov hrôz nacistického vyhladzovacie­ho plánu.

V roku 2005 sa Putin slávnosti k 60. výročiu oslobodenia Osvienčimu v Poľsku zúčastnil. Tento rok však tomu podľa svetových médií bránia konflikty a politické rozpory na medzinárodnej scé­ne.

Moskva je urazená, čakala oficiálnu pozvánku

Varšava, ktorá patrí k najzanietenejším kritikom konania Moskvy na Ukrajine, ani neposlala ruskému vodcovi oficiálnu pozvánku, aby sa vyvarovala dôsledkov, aké by takéto gesto mohlo mať na domácej scéne v roku konania prezidentských a parlamentných volieb. Takéto obchádzanie však Moskvu nahnevalo, veď vyhladzovací tábor oslobodili sovietski vojaci a medzi obeťami bolo mnoho sovietskych občanov.

Pozvánky na spomienkovú akciu neposiela poľská vláda, ale usporiadateľ, teda štátne múzeum v Osvienčime. Vláda len rozoslala nótu, aby o tom zahraničných partnerov upovedomila. Väčšina krajín následne požiadala o ďalšie vysvetlenie, aby sa mohli rozhodnúť o účasti. Moskva však považovala poľské konanie za neadekvátne a o vysvetlenie nepožiadala, pretože usúdila, že ak Poliaci chcú na akcii Putina, musia ho oficiálne pozvať.

Flašíková-Beňová: Poliaci mali pozvať Putina

Europoslankyňa za Smer Monika Flašíková Beňová nerozumie, prečo Poľsko nepozvalo ruského prezidenta na oslavy 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim. „Je nespochybniteľné, že podobne ako Majdanek a Treblinka, aj Osvienčim bol 27. januára 1945 oslobodený Červenou armádou. Je preto nepochopiteľné, že Poliaci na oslavy 70. výročia oslobodenia nepozvali najvyššieho predstaviteľa Ruskej federácie. Je to dôkaz nezrelosti poľskej politickej elity a jej neschopnosti reflexie,“ napísala europoslankyňa na Facebooku.

Flašíková-Beňová dodala, že ide o jej osobný názor, ktorý sa nemusí zlučovať s názorom Smeru.

944 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #holokaust #Vladimir Putin