Za dva týždne utieklo z Nigérie 20-tisíc ľudí

Za posledné dva týždne utieklo z Nigérie pred radikálnou islamskou organizáciou Boko Haram do susedného Čadu, Kamerunu a Nigérie približne 20-tisíc ľudí.

13.01.2015 16:05
debata (4)

S odvolaním sa na údaje OSN a vlád spomínaných afrických krajín o tom informovala agentúra Reuters. Pre jedny z najchudobnejších krajín Afriky, ktoré majú problémy s nasýtením a ochranou vlastných obyvateľov, tak príliv utečencov znamená ďalšiu záťaž.

Úrad Vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR) odhaduje, že počas desiatich uplynulých dní utieklo z východu Nigérie do Kamerunu na 6 000 obyvateľov, ďalších 1 500 sa potom uchýlilo do Nigeru. Z údajov Čadu vyplýva, že do krajiny prišlo zhruba 13-tisíc utečencov z Nigérie.

Mnohí ľudia sa vraj pri pokuse prekonať Čadské jazero, ktoré tvorí hranicu medzi oboma krajinami, utopili. Ďalší zase uviazli na jazerných ostrovoch, kde čakajú na záchranu. „Pripravujeme sa na to, že situácia sa ešte viac zhorší,“ vyhlásil zástupca UNHCR v Nigeri Karl Steinacker. Do Nigeru za päť rokov trvajúcich násilností v Nigérii utieklo okolo 150-tisíc ľudí.

Sunnitská sekta Boko Haram, ktorá sa snaží na prevažne moslimskom severe Nigérie zaviesť prísny islamský štát, pri svojich nájazdoch na mestá a dediny zabila už tisíce ľudí. Pri poslednom veľkom útoku začiatkom nového roka na mesto Baga na severe krajiny zahynulo podľa organizácie obhajujúcu ľudské práva Amnesty International na 2 000 ľudí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria