NATO zintenzívni cvičenia na Pobaltí

Severoatlantická aliancia bude častejšie uskutočňovať armádne cvičenia v oblasti Baltského mora v reakcii za zvýšenie ruských vojenských aktivít v tomto regióne.

13.01.2015 17:20
debata (82)

Počas návštevy poľského Štetína to v utorok vyhlásil veliteľ vojenských operácií NATO v Európe, generál Philip Breedlove, podľa ktorého aj aliancia musí zintenzívniť a zlepšiť svoju činnosť na Pobaltí. Ruské aktivity totiž podľa neho od začiatku ukrajinskej krízy zmenili nielen svoju intenzitu, ale aj charakter. Ruské lietadlá aj lode niekoľkokrát vnikli do európskeho výsostného priestoru.

„Upravíme náš výcvikový program,“ povedal novinárom Breedlove. Prvé zmeny budú zahŕňať nielen zvýšenie počtu manévrov, ale aj ich vzájomné prepojenie. „Zoskupenie cvičení umožní lepšiu prípravu našich síl a členské štáty budú môcť spolupracovať ako jedna aliančná sila,“ vysvetlil. Breedlove sa vyjadril aj k ruskému zasahovaniu do konfliktu na východe Ukrajiny.

Moskva podľa neho stále podporuje tamojších separatistov, čím marí vyhliadky na mierové riešenie konfliktu. Rusko takéto obvinenia dlhodobo odmieta. „Rusko pokračuje v zásobovaní, výcviku a ďalšej pomoci pre sily východne od frontovej línie,“ povedal generál.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Pobaltie