Republikáni chcú po útoku v Paríži zachovať Guantánamo

Republikánski senátori, ktorí po novembrových voľbách ovládli aj hornú komoru Kongresu, chcú zabrániť prezidentovi Barackovi Obamovi, aby z väznice v kubánskom Guantáname nechal odviezť väznených islamistov a aby kontroverzné zariadenie zavrel.

13.01.2015 21:16
debata (29)

Na tlačovej konferencii vo Washingtone to oznámila senátorka Kelly Ayotteová. Argumentovala pritom zločineckými aktivitami džihádistov vrátane nedávneho útoku na redakciu francúzskeho časopisu Charlie Hebdo. „Teraz nie je vhodný čas zrušiť Guantánamo,“ povedala republikánska senátorka.

Obama proklamuje zámer zatvoriť väznicu od svojho uvedenia do úradu v januári 2009, naráža ale na odpor republikánov aj niektorých demokratov. Tí väznicu na Kube označujú za ideálne miesto pre zadržiavanie osôb podozrivých z podielu na teroristických útokoch na New York a Washington z 11. septembra 2001.

Kritikom uzavretia guantánamského väzenia, kde teraz zadržiavajú 127 osôb, je aj šéf branného výboru Senátu John McCain. Vláda podľa neho nepredložila schodný plán, ako s väzňami po ich prevezení z Kuby naložiť. Podľa senátora Lindseyho Grahama by guantánamskí väzni väzenie nemali opustiť, „aby nemohli naplánovať nový 11. september“.

Republikáni chcú odhlasovať zákon, ktorý by blokoval prevoz väzňov z Guantánama počas dvoch rokov. Zároveň majú v úmysle zrušiť zákon, ktorý vláde umožňuje väzniť podozrivých v zahraničí. Do cudziny previezli už okolo 30 guantánamských väzňov, naposledy koncom decembra päticu údajných teroristov do Kazachstanu.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #republikáni #Guantánamo