Moslimom sa nové číslo Charlie Hebdo nepáči. Povzbudzujete k nenávisti, tvrdia

Zväz moslimských učencov, ktorý sídli v Katare, nepovažuje obálku nového čísla týždenníka Charlie Hebdo za múdru. Je na nej moslimský prorok Mohamed, ktorého zobrazovanie v akejkoľvek podobe islam zakazuje.

14.01.2015 14:06
Charlie Hebdo Foto: ,
Najnovšie číslo francúzskeho týždenníka Charlie Hebdo vyvolalo v moslimskom svete veľké pobúrenie.
debata (156)

Týždenník vyšiel prvý raz od atentátu na redakciu Charlie Hebdo, pri ktorom minulú stredu dvaja radikáli zabili dvanásť ľudí. Vychádza až v päťmiliónovom náklade, do 20 krajín sveta odoslali až 300-tisíc kusov. Týždenník vyšiel aj v prekladoch do šiestich jazykov, medzi nimi bola angličtina, arabčina i turečtina. Je to mimoriadny náklad oproti 60-tisíc výtlačkom, v ktorom bežne týždenník vychádzal.

Prvá várka týždenníka je už vo Francúzsku rozobraná. Kým na Blízkom východe a v Afrike sa väčšina denníkov bez zverejnenia titulnej stránky Charlie Hebdo zaobišla, vytlačili ju však také denníky ako americký Washington Post, nemecký Frankfurter Allgemeine, taliansky Corriere della Sera alebo britský Guardian.

Charlie Hebdo pre veľký záujem doma i vo svete... Foto: SITA/AP, David Vincent
Charlie Hebdo Charlie Hebdo pre veľký záujem doma i vo svete zvyšuje náklad najnovšieho čísla až na päť miliónov výtlačkov.

Zväz moslimských učencov vydal k novému číslu rozsiahlu písomnú reakciu. „Zverejňovať kresby alebo filmy Proroka alebo útočiť na islam nie je múdre ani logické. Ak súhlasíme s tým, že atentátnici patria k menšine, ktorá nezastupuje islam ani moslimov, ako môžeme potom reagovať na ich čin niečim, čo nie je zamerané výlučne na útočníkov, ale na Proroka, ktorého uctieva miliarda a pol moslimov?“ pýtajú sa učenci, ktorých zväz sídli v Katare a na čele ktorého stojí duchovný egyptského pôvodu Júsuf Karadáví.

Učenci: Povzbudzujete k nenávisti a extrémizmu

Publikovanie podobných kresieb podľa zväzu dáva za pravdu presvedčeniu atentátnikov o antagonizme islamu a Západu. „Takéto veci len povzbudzujú k nenávisti, extrémizmu a napätiu,“ uvádzajú učenci.

Najnovšie číslo Charlie Hebdo vyšlo aj v moslimskom Turecku. Ako vnútornú prílohu ho priniesol opozičný denník Cumhuriyet. Denník na svojom webe oznámil, že polícia vykonala v noci raziu v jeho redakcii. Policajti skúmali obsah stredajšieho čísla a volali prokurátorovi, ale nakoniec distribúciu povolili. Cumhuriyet chcel pôvodne vydať celé číslo Charlie Hebdo, ale nakoniec sa rozhodol len pre štyri stránky. Opozičný denník nemá v obľube turecký prezident a konzervatívny moslim Recep Tayyip Erdogan, ktorý v roku 2013 označil Charlie Hebdo za „zlátaninu“.

Francúzi stáli na najnovšie číslo Charlie Hebdo... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Charlie Hebdo Francúzi stáli na najnovšie číslo Charlie Hebdo v dlhých radoch.

Zverejnenie karikatúry veľmi skritizoval Irán. Jeho minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf vyzval k vzájomnému rešpektu. „Myslíme si, že je potrebné rešpektovať posvätný charakter hodnôt. Ak sa nenaučíme rešpektovať jeden druhého, budú problémy vo svete, v ktorom existuje množstvo rozdielnych názorov a kultúr. Civilizácie nebudú schopné začať zmysluplný dialóg, ak si vzájomne nebudeme rešpektovať svoje hodnoty,“ povedal minister. Hovorkyňa jeho úradu Marzía Afchamová vyhlásila, že Irán „odsudzuje terorizmus páchaný všade na svete, ale zároveň odsudzuje aj urážlivé gesto francúzskeho týždenníka“. „Kresba uráža cítenie moslimov a môže roztočiť ďalšie kolo násilia,“ dodala.

Demonštranti: Rešpektujte náboženstvá, najmä islam

Radikálna organizácia Islamský štát vo svojej rozhlasovej stanici Baján označila zverejnenie nových karikatúr Mohameda za „mimoriadne hlúpy“ čin. „Charlie Hebdo znovu vytlačil karikatúry urážajúce Proroka a to je veľmi hlúpe,“ zaznelo.

V juhofilipínskom meste Marawi sa zišlo na demonštrácii proti karikatúre Mohameda asi 1 500 ľudí. V meste, ktoré leží na juhu krajiny, žijú hlavne moslimovia. Na zhromaždenie prišli študenti, miestni politici i zahalené ženy, mnohí dvíhali päste, ďalší podpaľovali makety časopisu. „To, čo sa vo Francúzsku stalo, vraždenie v redakcii Charlie Hebdo, je morálna lekcia svetu. Musí rešpektovať všetky náboženstvá, najmä islam,“ povedal jeden z organizátorov ak­cie.

V Rusku cenzúra vopred varovala médiá pred publikovaním karikatúr na náboženské témy, takžke najnovšie číslo Charlie Hebdo tam nevyšlo. Čečenské úrady chcú na protest proti novému číslu usporiadať masovú demonštráciu.

156 debata chyba
Viac na túto tému: #islam #moslimovia #Charlie Hebdo