V USA zatkli islamistu, ktorý chcel vraždiť v Kapitole

Americká polícia zatkla muža, ktorý tvrdí, že sympatizuje s ozbrojencami Islamského štátu, kvôli podozreniu, že plánoval zbraňami a bombami zaútočiť na budovu Kapitolu, sídlo Kongresu.

15.01.2015 07:48
Christopher Lee Cornell Foto:
Christopher Lee Cornell je už v rukách polície. Podľa informácií FBI plánoval vražedný útok na zamestnancov Kongresu.
debata (10)

Christopher Lee Cornell (20) podľa súdnych dokumentov skúmal výrobu bômb, kúpil si poloautomatickú zbraň a 600 nábojov a plánoval si cestu do Washingtonu. Chcel zabiť úradníkov a zamestnancov Kapitolu. Cornella zatkli v stredu počas tajnej operácie Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Cornell vystupuje aj pod arabským menom Rahíl Mahrus Ubajdá. Podľa obžaloby na internete napísal, že podporuje Islamský štát a hovoril o plánoch spáchať džihád.

Chcel zaútočiť bombami a úradníkov vystrieľať

FBI uviedla, že Cornell nebol pre verejnosť nikdy nebezpečný. Nikdy sa do Washingtonu ani nedostal, v tom mu zabránili.

Podľa obžaloby začal podávať FBI správy o Cornellovi jeden z informátorov vlani. V novembri vraj Cornell informátorovi povedal, že považuje členov Kongresu za svojich nepriateľov a zveril sa mu s plánom, že by chcel umiestniť bomby v budove Kapitolu a v jej blízkosti a za pomoci strelných zbraní zabiť zamestnancov a úradníkov.

Cornella obvinili z pokusu zabiť vládneho úradníka a z držania strelnej zbrane v súvislosti s pokusom o trestný čin násilia.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #teroristický útok #Kapitol #Christopher Lee Cornell