Zeman šokoval: Zdravé deti vedľa handicapovaných? Je to pre ne nešťastie

Český prezident Miloš Zeman šokoval a pobúril českú verejnosť vyhlásením, že postihnuté deti by sa nemali zaraďovať do bežných škôl. Nepáči sa mu totiž inklúzia školstva a skritizoval ju počas návštevy ústavu v Brandýse nad Orlicí.

15.01.2015 08:09
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman
debata (134)

„Deti sú oveľa šťastnejšie, keď sa pohybujú v rovnocennej komunite,“ povedal prezident s tým, že je proti zlučovaniu handicapovaných detí s nehandicapovanými v bežných školách. Podľa slov českého prezidenta je „zlúčenie handicapovaných detí s tými nehandicapovanými nešťastie pre obe skupiny“.

Česká odborná verejnosť s názorom Zemana zásadne nesúhlasí. „Takýto výrok je nešťastný a svedčí o prezidentovej totálnej neznalosti, možno aj o nejakom mechanicky prenášanom stereotype z minulosti,“ odsúdil Zemanovo vyjadrenie Jan Michalík z Ústavu špeciálnopeda­gogických štúdií Univerzity Palackého v Olomouci v rozhovore pre portál Lidovky.cz.

Odborníci sú zhrození: Mal byť radšej ticho

„Prezident nemôže miešať všeobecné politické témy do záležitostí, ktoré nie sú v jeho kompetencii. Je to smola, pretože prezident republiky je akýsi symbol a jeho vyjadrenia si všetci všímajú. Preto sa k tejto záležitosti nemal radšej vôbec vyjadrovať,“ odporučil Zemanovi Michalík.

Zemanove výroky o postihnutých deťoch sú škandálne, myslí si predsedníčka Českej odbornej spoločnosti pre inkluzívne vzdelávanie Klára Laurenčíková. „Je neuveriteľné, že v súčasnej dobe môže niekto vyjadrovať zastaralý a absolútne protichodný názor na to, čo ukazujú moderné vzdelávacie systémy,“ povedala.

Ako príklad toho, že sa Zemanova kritika zapojenia zdravých a handicapovaných detí nezakladá na podložených informáciách, uviedla napríklad vzdelávacie systémy v Škandinávii, Nemecku alebo Rakúsku, ktoré sa k inklúzii prihlásili a dosahujú najlepšie výsledky v medzinárodných porovnávaniach.

„Výrok pána prezidenta považuje za škandálne, opäť rozdeľuje spoločnosť namiesto toho, aby ju stmeľoval a prispieval k súdržnosti a sociálnej citlivosti,“ dodala Laurenčíková.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Miloš Zeman #handicapované deti