Strašný masaker v Nigérii: Boko Haram za pár dní vymazalo z mapy celé mesto

Jedno z miest na severe Nigérie, na ktoré v posledných dňoch zaútočili islamisti z Boko Haram, je takmer vymazané z mapy. Naznačujú to satelitné zábery, ktoré zverejnila ľudskoprávna organizácia Amnesty International.

15.01.2015 11:38
Nigéria, Boko Haram, Baga Foto: ,
Z mesta Baga, v ktorom žilo 10-tisíc obyvateľov, zostalo po nájazde islamských teroristov z Boko Haram len spúšť. Presný počet obetí masakru sa zatiaľ nedá zistiť, odhady hovoria o tisíckach.
debata (99)

V mestách Baga a Baga Doron je zničených či poškodených 3 700 budov. Ozbrojenci na oblasť zaútočili začiatkom roka a boje si vyžiadali až 2-tisíc obetí. Nigérijská vláda to však spochybňuje a tvrdí, že obetí bolo len 150.

„Detailné snímky ukazujú spúšť katastrofických rozmerov v dvoch mestách, jedno z nich bolo takmer vymazané z mapy za štyri dni,“ uviedol Daniel Eyre z Amnesty International. „Išlo o úmyselný útok na civilistov, z ich domov, zdravotníckych zariadení a škôl zostali len spálené trosky,“ dodal.

Z mesta Baga, v ktorom žilo 10-tisíc...
Spúšť v meste Baga, ktorú po sebe zanechali...
+3Miestni obyvatelia mesta Gambaru stoja pred...

V meste Baga, ktoré bolo husto osídlené a rozkladá sa na rozlohe dvoch štvorcových kilometrov, oheň poškodil alebo úplne zničil asi 620 domov. V meste Baga Doron ľahlo popolom takmer 3 100 budov.

Výskumníci z Amnesty International porovnávali satelitné snímky z 2. januára, čo bolo deň pred útokom ozbrojencov, s fotografiami zo 7. januára. Na neskorších záberoch už nevidieť množstvo drevených rybárskych lodí, ktoré sa nachádzali na brehu Čadského jazera. Dokladá to tvrdenie svedkov, že mnohí zúfalí obyvatelia pred islamistami utekali cez jazero.

Ako poznamenala britská BBC, zábery síce ukazujú skazu, ktorú má na svedomí Boko Haram, nedá sa však podľa nich určiť, aký bol presný počet obetí. Ako uviedol už minulý týždeň jeden z miestnych predstaviteľov Musa Alhaji Bukar, ľudia, ktorí utekali zo svojich domovov mu hovorili, že Baga, kde žilo asi 10-tisíc ľudí, už „prakticky neexistuje“.

Snímky dediny Doron Baga z 2. a zo 7. januára.... Foto: DigitalGlobe
Boko Haram, Nigéria, satelitné snímky Snímky dediny Doron Baga z 2. a zo 7. januára. Červeným je vyznačená živá vegetácia.

Podľa Amnesty International je stále veľmi ťažké dostať sa na miesta, kde k útokom došlo a nedarí sa tak zistiť žiadne podrobnosti o mŕtvych. Údaje nigérijskej vlády sú podľa nej značne podhodnotené. „Zabili veľké množstvo ľudí,“ citovala Amnesty International jedého zo svedkov. „V jednej chvíli som videl v Baga asi tak sto mŕtvych. Utiekol som do buša. Keď sme utekali, ďalej strieľali a zabíjali,“ dodal.

Islamisti z Boko Haram bojujú od roku 2009 proti nigérijskej centrálnej vláde a žiadajú zriadenie kalifátu, ktorý bude spravovaný podľa zásad islamského práva šaríja. Minulý rok spáchala táto organizácia asi sto teroristických útokov, pri ktorých zahynulo vyše 3-tisíc ľudí. Pri násilnostiach, ktoré má na svedomí Boko Haram za posledných päť rokov, prišlo o život už vyše 13-tisíc ľudí a podľa štatistík OSN kvôli nim muselo opustiť svoje domovy asi 1,5 milióna občanov.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria #islamisti