Francúzsko sa obáva islamistických navrátilcov

Francúzka Dominique Bonsová stratila syna, ktorý odišiel do Sýrie. Nicolas spáchal samovražedný atentát.

16.01.2015 07:48
islamisti, Sýria Foto: ,
Radikálni islamisti v Sýrii. V ich radoch sa nachádzajú aj bojovníci z Európy.
debata (12)

Do boja proti režimu Bašara Asada sa vybral spolu s bratrancom Jeanom-Danielom, ktorý taktiež zahynul. Obaja sa zaradili približne k 950 Francúzom, čo odcestovali do zahraničia zapojiť sa do džihádu. Ak sa títo bojovníci vrátia, môžu predstavovať veľkú hrozbu. Francúzsko stojí pred silnou výzvou, čo robiť s navrátilcami.

Fanatici, ktorí odchádzajú najmä do Sýrie, sú nielen radikalizovaní rodení moslimovia. Nicolas a Jean-Daniel boli ateisti, ktorí prijali islam. Bonsová tvrdí, že syn sa stal obeťou vymývania mozgov, ktoré džihádisti robia aj na internete. Zmenil správanie, prestala ho zaujímať zábava. „Nepáčilo sa mu, že mladé ženy nie sú primerane zahalené. Jedného dňa mi povedal, že tu nevidí skutočných moslimov a o týždeň odišiel do Sýrie,“ poznamenala pre stanicu RTL.

Bonsová založila združenie na pomoc rodinám, z ktorých niekoho džihádisti lanária k sebe. „Naším cieľom je aj pomôcť navrátilcom zaradiť sa späť do spoločnosti a odradiť ich od možného opätovného odchodu,“ napísala na webovej stránke asociácie.

Žijú na inej planéte

Francúzsky premiér Manuel Valls vlani varoval, že džihádisti sa stanú najväčším problémom krajiny v najbližších rokoch. Čeliť riziku je veľmi ťažké. „Keď uveria svojim predstavám, ocitnú sa na inej planéte a je zložité reintegrovať ich,“ podotkla sociologička Dounia Bouzarová pre RTL o mladých, ktorí podľahnú ideológii islamistickej nenávisti. Šancu dáva prevencii, keď si rodičia všimnú zvláštne zmeny správania svojho potomka. Inak už môže byť neskoro – ako v prípade Nicolasa Bonsa. Francúzska vláda zriadila v apríli minulého roku bezplatnú telefonickú linku pre rodičov, ktorí majú podozrenie.

Úrady uvádzajú, že najrizikovejšiu skupinu tvoria osoby vo veku 18 – 21 rokov (až 43 percent). Vychádzajú zo vzorky niekoľkých desiatok rodín, ktoré potvrdili, že ich syn alebo dcéra zmizli z Francúzska do Sýrie. Dostávajú tam rôzne úlohy – sú nasadení do bojov, strážia rukojemníkov, robia kuchárov, pomáhajú ako mechanici.

Xavier Bertrand, bývalý pravicový minister vnútra, požaduje, aby sa štát postavil nekompromisne k tým, čo sa vrátia do Francúzska. Prekročenie hraníc do Sýrie považuje automaticky za zločin. „Tí, čo chcú robiť džihád, musia vedieť, že nemôžu prísť späť, inak pôjdu do väzenia. Som za prezumpciu viny,“ zdôraznil Bertrand pre stanicu France 3.

Exminister tiež nabáda na väčšiu ostražitosť za mrežami. Za nimi sa totiž odsúdení džihádisti snažia šíriť svoju ideológiu medzi spoluväzňami, pričom bývajú úspešní. Samozrejme, že ide nielen o infikovanie tých, čo by zamierili do Sýrie, ale v hre sú aj takí, ktorí by mohli podnikať útoky na francúzskom území. Smutným dôkazom bol Amedy Coulibaly, terorista z parížskeho obchodu s kóšer potravinami, ktorý zastrelil štyroch Židov. Keď sedel vo väzení, opantal ho nenávisťou odsúdený alžírsky džihádista.

Foto: Pravda.sk
terorizmus, džihád, Európa, graf

Predchádzanie atentátom

Premiér Valls po minulotýždňových útokoch v Paríži už avizoval zavedenie prísneho režimu pre väznených radikálnych islamistov. Počíta sa s ich izoláciou. Exminister Bertrand je presvedčený, že musia sedieť v samotke.

Kým masakrom v redakcii Charlie Hebdo a v židovskej predajni nedokázali francúzske bezpečnostné zložky predísť, úspešné sú, naopak, v zabraňovaní krviprelievaniu, ktoré by mohli spáchať navrátilci zo Sýrie, respektíve z Iraku, kam tiež mieria za džihádom. Minister vnútra Bertrand Cazeneuve nedávno vyhlásil, že od leta 2013 sa podarilo zmariť päť plánovaných atentátov vo Francúzsku. Zakaždým išlo o radikálov, ktorí sa vrátili zo Sýrie.

Tí, čo prídu naspäť, majú iba jeden z dvoch motívov, nazdáva sa analytik Romain Caillet, expert na džihádistické hnutia. Podľa neho buď dezertovali, alebo dostali poslanie. "Určite sa medzi nimi nachádzajú aj takzvaní spiaci agenti. Osoby, ktorým povedali, že ak treba, po návrate si odsedia za mrežami trebárs päť rokov, a keď vyjdú na slobodu, majú spáchať atentát.

Sú trpezliví, vedia čakať," upozornil Caillet v rozhovore pre agentúru AFP. Je to problém nielen Francúzska. Veď celkovo sa odhaduje, že z Európy odišlo za džihádom do zahraničia viac ako 3-tisíc radikálov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko