Hollande chce postupovať proti terorizmu spoločne s USA

Francúzsko a Spojené štáty by mali spoločne hľadať potrebné kroky proti terorizmu. Vyhlásil to francúzsky prezident François Hollande pri stretnutí s americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym v Paríži.

16.01.2015 10:44 , aktualizované: 11:07
Hollande, Kerry Foto: ,
Francois Hollande (vľavo) s Johnom Kerrym.
debata (35)

Minister potom navštívil miesta, kde traja islamskí teroristi minulý týždeň zavraždili celkovo 17 osôb.

„Vy sami ste boli obeťou mimoriadneho teroristického atentátu 11. septembra 2001. Musíme spoločne nájsť potrebné odpovede,“ vyhlásil Hollande. Kerry uistil, že Spojené štáty zdieľajú bolesť Francúzov po útokoch trojice islamistov v Paríži.

Opatrenia prijaté v USA po atentátoch z 11. septembra 2001 vyvolali v krajine polemiku o tom, do akej mieri je možné kvôli zaisteniu bezpečnosti obmedzovať osobné slobody obyvateľov. Tieto otázky si teraz znovu kladú aj politici a verejnosť v Európe.

Francúzske komentáre označujú Kerryho návštevu za trochu neskoré vyjadrenie solidarity vysokých amerických predstaviteľov, z ktorých sa nikto nezúčastnil na nedeľnej veľkej demonštrácie v Paríži na uctenie pamiatky obetí.

Že s Hollandom, kancelárkou Angelou Merkelovou a ďalšou štyridsiatkou politických osobností z celého sveta nekráčal aj vysoký predstaviteľ Washingtonu, kritizovala okrem iného americká tlač.

Kerry povedal, že ho neúčasť veľmi mrzí, a vysvetlil, že v čase „historického pochodu“ viac ako milióna ľudí bol na služobnej ceste v Bulharsku a v Indii. Uistil, že sústrasť Američanov je „veľmi úprimná“. Zároveň ocenil, že francúzsky národ vyjadril pri tejto tragickej udalosti takú veľkú jednotu.

Šéf americkej diplomacie tiež v sprievode svojho francúzskeho kolegu Laurenta Fabiusa položil kyticu pred redakciou satirického týždenníka Charlie Hebdo, kde sa odohral najväčší masaker, a pred židovským obchodom, kde minulý týždeň zahynuli štyri obete.

V súvislosti s útokmi v Paríži zatkli 12 ľudí

Francúzska polícia zatkla v noci na piatok dvanásť ľudí podozrivých z toho, že pomáhali islamistickým militantom pri minulotýždňových útokoch v Paríži a okolí. V piatok o tom informovala miestna prokuratúra. K zatknutiam došlo v regióne južne od Paríža vrátane Montrouge, kde jeden z útočníkov zabil mladú policajtku.

Zadržaní sú podozriví z poskytovania logistickej podpory útočníkom, napríklad dodania zbraní. Celkovo sa razie odohrali v piatich mestách. Okrem Montrouge to boli ešte Grigny, Châtenay-Malabry, Épinay-sur-Seine a Fleury-Mérogis.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #USA #john kerry #Francois Hollande