Lavrov: Rusko znepokojuje preskupovanie ukrajinských síl

Rusko je znepokojené zámerom Kyjeva reorganizovať svoje vojenské sily na východe Ukrajiny, pretože to môže ohroziť mierové riešenie krízy.

16.01.2015 12:23
Sergej Lavrov, Rusko Foto: ,
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.
debata (144)

V piatok to podľa agentúry Reuters vyhlásil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Ukrajinský prezident Petro Porošenko o začiatku preskupovania armádnych jednotiek hovoril počas dňa v parlamente, uviedla agentúra TASS.

„Akákoľvek akcia súvisiaca s vojenskými prípravami tomuto (mierovému) procesu nepomôže,“ povedal Lavrov na tlačovej konferencii. „Dúfame, že toto všetko nepovedie k obnoveniu vojenských stretov.“

Lavrov tiež uviedol, že o situácii na Ukrajine vo štvrtok telefonicky rokoval ruský prezident Vladimir Putin s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. O podrobnostiach rozhovoru sa ale nezmienil.

Na východe Ukrajiny teraz panuje nové prerokované prímerie, ktoré síce nie je plne rešpektované, avšak jeho narušenie nie je také časté ako na jeseň, kedy sa podarilo pokoj zbraní prvýkrát dohodnúť.

Tvrdé boje sa v posledných hodinách odohrali pri letisku v Donecku. Povstalci už vo štvrtok ohlásili, že strategický bod prakticky celý obsadili, Kyjev ale ich tvrdenia odmietol s tým, že letisko naďalej kontroluje jeho armáda.

Medzitým Najvyššia rada, teda ukrajinský parlament, schválila rotáciu frontových jednotiek a čiastočné odvody brancov. Poslanci tak reagovali na správy tajných služieb, podľa ktorých proruskí separatisti v posledných dňoch výrazne zvýšili vojenskú činnosť.

„Preskupovanie jednotiek je teraz v plnom prúde a ďalšie jednotky sú v presune, aby doplnili stavy na najviac ohrozených miestach,“ citoval TASS Porošenka.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Sergej Lavrov