V Británii sa debatuje o vzniku školy pre gayov a lesbičky

V Británii sa rozprúdila debata okolo plánu zriadiť v Manchestri strednú školu určenú výhradne pre študentky a študentov s homosexuálnou orientáciou. Charitatívna organizácia LGBT Youth North West ju chce s pomocou dotácií od štátu založiť do troch rokov.

16.01.2015 14:30
debata (7)

Podľa nej by v nej mali nájsť útočisko deti, ktoré kvôli svojej sexuálnej orientácii v bežnej škole majú problémy alebo sú šikanované. Kritici však upozorňujú, že tieto ťažkosti sa segregáciou nevyriešia.

Škola by mala byť určená najmä pre dospievajúcich, ktorí sa hlásia k LGBT komunite – teda k homosexualite, bisexualite či transgender. Mohli by sa do nej však hlásiť aj žiaci s mentálnym hendikepom či mladí rodičia. „Ide tu o záchranu životov. Hoci tu máme zákony, ktoré homosexuálov a lesbičky chránia pred homofóbnym šikanovaním, pravda je, že najmä v školách je šikanovanie stále bežné,“ tvrdí šéfka charitatívnej organizácie Amelia Leeová, podľa ktorej môže takáto šikana viesť až k samovražde.

Vlani verejnosť v Británii šokovala samovražda 14-ročnej dievčiny, ktorá sa obesila v manchesterskom parku, pretože sa bála rodičom povedať o tom, že je lesbička.

Bývalý minister školstva, konzervatívec Tim Loughton, však plány na školu pre LGBT nepovažuje za prínosné. „Nerozumiem tomu, ako môže segregácia skupiny mladých ľudí podľa ich sexuálnej orientácie pomôcť lepšiemu pochopeniu a empatii,“ citoval ho denník The Daily Mail.

Aj Leeová uznáva, že by bolo lepšie, keby mladí ľudia s menšinovou sexuálnou orientáciou mohli bez strachu z urážok študovať na normálnych školách. Podľa nej sa však zatiaľ niečo také príliš nedeje, a tak je vraj v tejto chvíli lepšie presadzovať špecializované vzdelávacie inštitúcie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #homosexuáli #škola #šikana #segregácia #LGBTI+