V Európe je 20 spiacich teroristických buniek, tvrdia tajné služby

V Nemecku, Francúzsku, Belgicku a v Holandsku existuje až 20 spiacich teroristických buniek sa 120 až 180 členov pripravených zaútočiť.

17.01.2015 15:56 , aktualizované: 18:02
Charlie Hebdo Foto: ,
Rozviedky zatiaľ nemajú informáciu, že existoval presný príkaz k útokom z minulého týždňa, pri ktorých v Paríži zahynulo 17 ľudí. Jedným z nich bol aj útok na redakciu Charlie Hebdo.
debata (31)

S odvolaním sa na svoje zdroje z tajných služieb v Európe a na Blízkom východe to oznámila stanica CNN. Európske a blízkovýchodné rozviedky sa domnievajú, že bezprostredne ohrozené bolo hlavne Belgicko a zrejme Holandsko. V piatok polícia v niekoľkých európskych krajinách pozatýkala 25 ľudí. Jemenská rozviedka v sobotu ohlásila zatknutie dvoch francúzskych radikálov napojených na Al-Kajdá.

Európske tajné služby sa podľa CNN zaujímajú najmä o skupiny mužov, ktorí sa vrátili z bojov v Sýrii. Panuje presvedčenie, že radikálny Islamský štát (IŠ) im dal inštrukciu, aby pripravili útoky ako odvetu za zapojenie západných štátov do koalície, ktorá útočí lietadlami na IŠ v Iraku a Sýrii. Všetky štyri spomínané krajiny sú členmi tejto koalície.

Rozviedky zatiaľ nemajú informáciu, že existoval presný príkaz k útokom z minulého týždňa, pri ktorých v Paríži zahynulo 17 ľudí. Je vraj len všeobecná inštrukcia: Choďte a niečo urobte. Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve oznámil, že Francúzsko na svojom území v rámci súčasnej bezpečnostnej operácie rozmiestnila 122 000 policajtov, strážnikov a vojakov. Holandsko zvýšilo bezpečnostný režim na druhý najvyšší stupeň. Hovorca tamojšej vlády Edmond Messchaert povedal, že existuje „reálna hrozba, ale nie informácie o konkrétnom útoku“.

Belgický minister spravodlivosti Koen Geensdnes situáciu v Belgicku opísal slovami „dúfame, že najhoršiemu sme sa vyhli, ale musíme sa pripraviť na to, že najťažšie nás čaká“.

Pri piatkovom zatýkaní skončilo v celách 17 osôb, ktoré údajne pripravovali akcie v Belgicku. Trinásť z nich bolo zadržaných v Belgicku, štyria potom na dvoch miestach vo Francúzsku. Dvoch ľudí polícia chytila na juhu Francúzska v tuneli Fréjus, ktorým sa chceli dostať do Talianska. V Británii na letisku Stansted zadržali osemnásťročnú ženu kvôli podozreniu, že pripravovala teroristický čin.

Šéf európskeho policajného úradu Europol Rob Wainwrigh v piatok priznal, že riziko teroristických útokov v Európe je teraz také vysoké, že je nesmierne náročné odvracať všetky potenciálne hrozby. Štáty preto podľa neho musia lepšie spolupracovať, aby dokázali teroristickým hrozbám predchádzať.

Vo Francúzsku sa stále pokúšajú odhaliť sieť ľudí, ktorí sú za parížskymi atentátmi. Vo väzbe skončilo niekoľko desiatok osôb. V belgickom Charleroi je zadržiavaný Neetin Karasular, ktorý zrejme dodal atentátnikom zbrane, pretože je dokázané, že sa stretol s vdovou po Amedym Coulibalym. Ten zabil minulý týždeň na predmestí Paríža jednu policajtku a v piatok potom pri útoku na židovský obchod štyroch ďalších ľudí. Jeho žena Hayat Boumeddieneová utiekla cez Turecko do Sýrie. Coulibaly útok údajne spáchal menom IŠ, bratia Kouachiovi, ktorí útočili na redakciu týždenníka Charlie Hebdo a zabili 12 ľudí, vraždili menom odnože Al-Kajdá z Arabského polostrova (AQAP).

Velenie jemenskej tajnej služby v sobotu oznámilo, že v Jemene boli zadržaní dvaja francúzski radikáli napojení na AQAP. Táto skupina je považovaná za najnebezpečnejšiu z radikálnych organizácií. Ťaží z chaotickej situácie v Jemene a jej členovia pôsobia hlavne na juhu krajiny. K neprehľadnosti v Jemene vlani prispeli tamojší šiiti, ktorí, údajne za podpory Iránu, začali obsadzovať územie sunnitov. Dostali sa až do Saná a v postupe ďalej na juh im okrem miestnej armády bráni tiež AQAP.

Belgicko pátra po veliteľovi radikálov

Teroristické atentáty, ktoré mali byť spáchané v Belgicku, vraj z Grécka alebo Turecka riadil belgický účastník bojov v Sýrii. Belgicko s pomocou amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) ho teraz hľadajú. Oznámil to belgický denník La derniere Heure.

Podľa rozviedky sa teroristi chystali v najbližšej dobe útočiť na policajtov po celom Belgicku. Organizátorom je zrejme Abdelhamid Abaaoud. Žil v bruselskej štvrti Molenbeek. Má 27 rokov, je marockého pôvodu a odišiel do Sýrie, kde sa pripojil k radikálom z IŠ. Objavil sa na niekoľkých propagačných videách tejto organizácie, na jednom riadi auto s telami štyroch ztýraných ľudí. Vlani v lete vyvolala v Belgicku rozruch fotografia jeho trinásťročného brata, ktorý odišiel do Sýrie tiež a pred objektívom zapózoval so zbraňou v ruke.

Flámska televízia VTM oznámila, že rozviedka sa zaoberá vyšetrovaním bunky okolo Abaaouda od Vianoc, keď boli zachytené telefonáty do väznice Lantin pri Liége. Zistilo sa, že Abaaoud komunikoval s členmi bunky prostredníctvom väzňa, ktorý je bratom jedného z mužov zabitých vo štvrtok vo Verviers. Abaaoud telefonoval z Grécka, ale podľa belgických médií už môže byť v Turecku.

VTM tiež oznámila, že tajná služba vo štvrtok, keď sa začalo v Belgicku predávať nové číslo týždenníka Charlie Hebdo, zistila, že teroristi chcú zaútočiť v piatok. Preto bola akcia proti nim spustená vo štvrtok večer.

Z 13 zadržaných ľudí belgická polícia osem prepustila na slobodu bez obvinenia. Belgicko si zároveň podľa hlavnej prokuratúry vyžiadalovydanie európskeho zatykača na dvojicu ďalších ľudí podozrivých z prípravy bezprostredne hroziacich útokov, ktorá utiekla do Francúzska.

Belgicko, kde bude najmenej do štvrtka platiť druhý najvyšší stupeň ohrozenia, prvýkrát po 30 rokoch posilnilo policajný ostrahu krajiny armádou. Minister obrany Steven Vandeputte povedal, že vojaci budú strážiť niektoré veľvyslanectvá a budovy v antverpskej židovskej štvrti, okrem iného majú strážiť židovské školy a synagógy. V Bruseli zase dostanú silnejšiu ochranu budovy EÚ a NATO.

Vyčlenených pre bezpečnostné úlohy v Bruseli a Antverpách má byť postupne 300 vojakov, niektorí by mohli byť vyslaní aj do Verviers. Polovica z uvedeného počtu už je v teréne, druhá časť zaujme svoje miesta začiatkom budúceho týždňa. Všetci budú v akcii najmenej do štvrtka, keď šéfovia bezpečnostných zložiek v koordinácii s vládou rozhodnú o ďalšom postupe.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Belgicko #Charlie Hebdo