Protestujúci moslimovia v Nigeri podpaľovali kostoly

V násilnosti v sobotu v Nigeri vyústili živelné demonštrácie moslimov, ktorí dávali najavo rozhorčenie nad zneucťovaním svojej viery na stránkach francúzskeho časopisu Charlie Hebdo.

17.01.2015 21:20
Niger, protest Foto: ,
Muž drží kópiu Koránu počas protestu v Niamey.
debata (15)

V hlavnom meste Niamey dav napadol a podpálil osem protestantských modlitební a kostolov, polícia sa snažila demonštrantov rozohnať slzotvorným plynom. Francúzska ambasáda vyzvala krajanov žijúcich v Nigeri, aby nevychádzali zo svojich domovov.

V Niamey demonštranti napadli kameňmi a zápalnými fľašami niekoľko policajných staníc, ničili autá a zapaľovali francúzske vlajky. Útočili tiež na stávkovú kanceláriu Paris mutuel urbain a sídlo francúzskeho telefonického operátora Orange.

Okrem metropoly sa protestný sprievod vydal aj ulicami druhého najväčšieho nigerského mesta Zinder, kde v piatok pri nepokojoch prišli o život štyria ľudia a 45 ich bolo zranených.

Francúzske veľvyslanectvo v Nigeri na svojej webovej stránke varovalo francúzskych občanov pred nebezpečenstvom. „Dodržujte veľkú opatrnosť a radšej nevychádzajte,“ stojí v oznámení. K pokoju a návratu do domovov v sobotu v osobitnom televíznom posolstve vyzvalo nigerskych demonštrantov na dvadsať moslimských duchovných. "Nezabudnite, že islam je proti násiliu.

Násilnosti naša viera neschvaľuje," vyhlásil pred televíznymi kamerami jeden z nich. Podľa agentúry AFP večer demonštranti ich výzvy poslúchli a do ulíc sa vrátil pokoj.

Nepokoje v Nigeri odsúdilo Francúzsko. Minister zahraničia Laurent Fabius vo vyhlásení uviedol, že Paríž je solidárny s krokmi nigerských úradov, ktoré majú situáciu upokojiť.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Niger #Charlie Hebdo