Doprava pod Lamanšským prielivom bola opäť obmedzená

Doprava pod Lamanšským prielivom, ktorá sa znova potýkala s veľkými problémami, by sa v pondelok mala vrátiť k normálu.

18.01.2015 12:30 , aktualizované: 21:52
tunel, Eurostar, Londýn Foto: ,
Ľudia čakajú na stanici v Londýne po uzavretí tunela.
debata

Agentúre AFP to povedal riaditeľ prepravnej spoločnosti Eurostar. Po sobotňajšom uzavretí tunela bola v nedeľu znovu na dve hodiny úplne prerušená doprava a zrušenýCH bolo jedenásť spojov. Tentoraz kvôli problémom s elektrickým vedením. V sobotu bolo kvôli požiaru jedného nákladného auta zrušených 26 vlakov zaisťujúcich spojenie medzi Londýnom, Bruselom a Parížom a do cieľa sa nedostalo asi 12 000 ľudí.

„(Prevádzkovateľ) Eurotunnel mal o desiatej hodine ďalší problém s infraštruktúrou, ide o technickú záležitosť súvisiacu s elektrickým vedením,“ povedal Nicolas Petrovic z Eurostar. Na poludnie vraj bola prevádzka v jednom z dvoch tunelov zase obnovená, ale navŕšili sa nové meškanie. Cestujúci boli nútení čakať až niekoľko hodín a kvôli kumulácii meškania bolo zrušených 11 vlakov: šesť z Londýna, tri z Bruselu a dva z Paríža.

V pondelok bude podľa Petrovica obnovená normálna činnosť vlakov. Všetky úseky tunelov síce nebudú úplne opravené, dopravca však nasadí viac spojov, aby pokryli bežnú prevádzku.

Cestujúci musí rovnako ako v nedeľu počítať so zhruba polhodinovými až hodinovými meškaniami. Zrušené víkendové spoje budú vyvesené na internete a ľudia budú môcť buď lístky vymeniť alebo si nechať uplynulú jazdu preplatiť. Zrušenie sa týka dvoch spiatočných spojov medzi Parížom a Londýnom a troch medzi Bruselom a Londýnom.

Prevádzka z britskej strany bol po sobotňajšom výpadku podľa Eurotunnel obnovená o 3:45 SEČ z britskej strany a z francúzskej o necelú hodinu neskôr. Cestujúci ale mali počítať s tým, že môžu nastať oneskorenia.

Eurostar potvrdil, že vlaky v nedeľu vyšli s oneskorením 30 až 60 minút. Firma na svojej internetovej stránke uistila, že urobí všetko pre to, aby prepravila ľudí, ktorí mali cestovať v sobotu. Stanica BBC získala informáciu, že v nedeľu už bol vypravený jeden náhradný vlak z Londýna s 800 miestami.

Prepravca sa od rána snažil vybavovať nové rezervácie a náhrady za ubytovanie, ale počítal s tým, že sa situácia bude riešiť až do pondelka. Na parížskej stanici Gare du Nord dopoludnia čakalo na šancu dostať sa domov množstvo Britov, ktorí museli prečkať noc v hoteli. Nové problémy situáciu zrejme ďalej zhorší.

Tunelmi každodenne prejde 400 vlakových súprav a na opačný breh Lamanšského prielivu sa dostáva každý deň 1,5 milióna nákladných áut.

Požiar v sobotu nastal pri francúzskom vjazde do tunela a spôsobil ho tlejúci náklad na jednom z áut. Podarilo sa ho uhasiť, avšak odoslané súpravy sa museli vrátiť do staníc v britskom Dovere a francúzskom Calais. Návrat vlakov do tunela nebol dlhé hodiny možný preto, že poškodený automobil bolo treba z tunela vyviezť. Cestujúcich vyzvali, aby svoje cesty odložili a do nástupných staníc celý deň nechodili. Spoločnosť oznámila, že ľuďom, ktorí nebudú môcť jazdu uskutočniť iný deň, vráti peniaze.

debata chyba
Viac na túto tému: #Eurostar