Pochod proti islamizácii v Drážďanoch pre hrozbu útoku zrušili

Pravidelný pochod proti islamizácii plánovaný na pondelok v Drážďanoch zrušili pre konkrétnu hrozbu útoku na jedného z lídrov akcie.

18.01.2015 18:56
Pegida, Nemecko, Drážďany, protest Foto: ,
Demonštranti v Drážďanoch počas protislamských protestov.
debata (7)

Informovala o tom v nedeľu nemecká polícia. Potvrdila tak oznámenie skupiny Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA) na facebookovej stránke. Vrahovia sa mali na základe hrozby zamiešať do davu demonštrantov a usmrtiť jedného vodcu protestov. Polícia uviedla, že v pondelok bude preto v platnosti „všeobecný zákaz“ týkajúci sa všetkých verejných zhromaždení.

Minulý pondelok demonštrácia odporcov islamu v Drážďanoch podľa polície prilákala rekordných 25-tisíc ľudí, čo je zhruba o sedemtisíc viac ako predchádzajúci týždeň. Išlo o prvý protest po krvavých útokoch islamistov na redakciu satirického týždenníka a obchod s kóšer potravinami v Paríži. Mnohí z demonštrantov niesli transparenty s heslami namierenými proti prisťahovalcom či politike multikulturalizmu a obete útokov vo Francúzsku si uctili minútou ticha.

Pravidelné protimoslimské demonštrácie v Drážďanoch a iných nemeckých mestách sa začali konať ešte v októbri. Organizátori trvajú na tom, že protesty sú namierené len proti moslimskému extrémizmu, a nie proti prisťahovalcom alebo islamu ako takému. Demonštrácie však priťahujú krajne pravicové skupiny, čo vyvoláva obavy z nárastu proticudzinec­kých nálad.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pochod #Drážďany #islamizácia