Kyborgovia v donbaskom Stalingrade vracajú úder

Najmasovejší mierový pochod i najmasívnejšia vojenská ofenzíva... Kyjev v jeden deň stihol vytvoriť dva tohtoročné rekordy.

19.01.2015 07:09
Kyjev, Ukrajina, demonštrácia Foto: ,
Niekoľko desiatok tisíc Ukrajincov si v Kyjeve uctilo pamiatku obetí raketového útoku na autobus vo Volnovache na východe krajiny, pri ktorom minulý týždeň zahynulo 13 ľudí. Mnohí niesli nápis ,,Som Volnovacha".
debata (511)

Kým niekoľko desiatok tisíc Ukrajincov si v nedeľu v metropole výzvami na mier uctilo pamiatku obetí raketového útoku na autobus vo východoukrajinskej Volnovache, armáda sa pustila do rozsiahlej operácie s cieľom ovládnuť donecké letisko.

„Dodržiavali sme prímerie, však? Ukazovali sme, že máme záujem o pokojné urovnanie, však? Nuž tak dnes ukážeme, ako vieme udrieť do zubov,“ napísal na sociálnej sieti poradca prezidenta Petra Porošenka Jurij Birjukov, keď oznámil, že ukrajinské jednotky dostali rozkaz spustiť masívnu paľbu na pozície separatistov v oblasti Donecka.

O donbaský Stalingrad, ako sa hovorí troskám doneckého letiska, sa bojuje od jari minulého roka. V septembri, keď sa znepriatelené strany v Minsku dohodli na prímerí, ho držali vo svojej moci vládne sily. Kyborgovia, ako ich Ukrajinci nazvali, dlho vzdorovali útokom povstalcov. Tí však koncom minulého týždňa v krvavých bojoch postúpili a zmocnili sa takmer celého letiska.

Karta sa v nedeľu obrátila. Vládne jednotky zaútočili na letisko z troch strán s použitím delostrelectva, tankov a raketometov a podľa armádneho hovorcu Andrija Lysenka prevzali kontrolu nad prevažnou časťou letiska. „Podarilo sa nám takmer vyčistiť tú časť letiska, ktorá, ako určujú demarkačnej čiary, patrí k územiu pod kontrolou ukrajinských jednotiek,“ povedal. Po ofenzíve sa ukrajinská armáda podľa neho prebojovala na svoje predchádzajúce pozície a vraj tak neporušila podmienky prímeria dohodnuté v Minsku.

Už v sobotu armáda prisunula k areálu letiska posily a prerazila koridor, ktorým prepravila do bezpečia zranených vojakov. Celú noc potom bolo v centre Donecka počuť streľbu z ťažkých zbraní, ktorá včera ešte nabrala na intenzite. Dva granáty dopadli aj blízko centra mesta. V Donecku nejazdila verejná doprava a obchody zostali zatvorené. Časť mesta je bez vody a elektriny. „Život v Donecku sa prakticky zastavil,“ hlásil z miesta spravodajca Deutsche Welle.

Kyjevu za 24 hodín padli štyria vojaci, ďalších 32 bolo podľa oficiálnej bilancie zranených. Povstalci hlásili dvoch mŕtvych a 16 zranených. Pribúda aj civilných obetí. Podľa doneckej radnice zahynulo v meste päť ľudí. Vo Vuhlehirsku, severovýchodne od Donecka, po explózii granátu zahynuli dve deti vo veku sedem a šestnásť rokov. Ich smrť majú podľa Kyjeva na svedomí povstalci, ktorí mesto ostreľovali z mínometov. Ďalšiu obeť si vyžiadali boje v meste Krasnohorivka západne od Donecka, kde zomrela mladá žena po priamom zásahu jej domu delostreleckým granátom.

Ukrajinskú ofenzívu potvrdili aj doneckí separatisti, ktorí vydali emotívnu výzvu „občanom Doneckej ľudovej republiky“. Jej hlavným obsahom je varovanie pred panikou a pred účinkami kyjevskej propagandy. „Donbas ešte nikto nezrazil na kolená, naučili sme sa bojovať a víťaziť, hoci poznáme aj horkosť porážok. Spoločne píšeme dejiny, víťazstvo bude naše,“ citovala z vyhlásenia doneckého „ministerstva obrany“ povstalecká agentúra Novorossija.

O víťazstve na nedeľnom mierovom pochode v Kyjeve hovoril aj prezident Porošenko. „Vrátime Donbas Ukrajine a ukážeme, že mimoriadne dôležitým faktorom nášho víťazstva sa stáva národná jednota,“ vyhlásil na zhromaždení zvolanom na pamiatku trinástich civilných obetí minulotýždňového raketového útoku na autobus vo východoukrajinskej Volnovache.

© Autorské práva vyhradené

511 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina