EÚ chce, aby Hamas zostal na zozname teroristických organizácií

Európska únia sa rozhodla odvolať proti decembrovému rozhodnutiu Súdneho dvora EÚ, ktorý vyradil palestínske hnutie Hamas zo zoznamu teroristických organizácií.

19.01.2015 10:40
Federica Mogheriniová Foto: ,
Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.
debata (2)

Vo vyhlásení to uviedla šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Súd EÚ pred mesiacom rozhodol o vyradení Hamasu zo zoznamu na základe formálnych nedostatkov niekdajšieho rozhodnutia EÚ, ktorým bolo hnutie na súpis v roku 2003 zapísané.

Nestalo sa tak totiž na základe zhodnotenia činov Hamasu, ale na základe informácií z médií, internetu, ale aj od USA a Izraela, čo súd nepovažoval za dostatočné.

Dôsledkom rozhodnutia členských krajín EÚ odvolať sa je okrem iného aj odklad dôsledkov súdneho verdiktu až dovtedy, než bude o odvolaní rozhodnuté.

Súd už v decembri zdôraznil, že jeho krok fakticky „neznamená žiadnu podstatnú zmenu v hodnotení Hamasu ako teroristickej organizácie“. Zmrazenie účtu predstaviteľov Hamasu bude vraj trvať ešte ďalšie tri mesiace alebo práve až do ukončenia odvolacieho konania.

Krajiny únie v pondelok rozhodli o spochybnení niektorých nálezov súdu, ktoré sa týkajú práve jeho rozhodnutia o procedurálnych otázkach, uviedla šéfka európskej diplomatickej služby.

Európske inštitúcie podľa Mogheriniovej tiež „starostlivo študujú“ ďalšie možné kroky, aby bolo v budúcnosti možné vyhnúť sa prípadnému zneplatneniu úniových opatrení namierených proti terorizmu. „Boj s terorizmom je pre EÚ prioritou. EÚ je preto odhodlaná zastavovať jeho financovanie,“ uviedla s tým, že sankcie sú dôležitým nástrojom tohto snaženia.

Izrael viedol s Hamasom, ktorý ovláda palestínske pásmo Gazy, niekoľko ozbrojených konfliktov. Posledný trval tento rok v lete 50 dní a skončil sa 26. augusta. O život pri ňom podľa palestínskych úradov prišlo viac ako 2 100 Palestín­čanov, väčšinou civilistov. Obete na izraelskej strane tvoria 67 vojakov a šesť civilistov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #EÚ #Hamas #Súdny dvor EÚ