Armáda a povstalci v Jemene uzavreli prímerie

Boje medzi jemenskou armádou a povstalcami z vplyvného klanu Hautíovcov, ktoré v pondelok vypukli v hlavnom meste Saná, po niekoľkých hodinách prerušilo prímerie.

19.01.2015 13:44 , aktualizované: 20:19
Jemen Foto: ,
Povstalci z klanu Hautívcov skandujú heslá počas stretov v blízkosti prezidentského paláca v Jemene.
debata (4)

S odvolaním sa na ministra vnútra Džalála ar-Ruvajšána to uviedla štátna tlačová agentúra SABA, ktorej sídlo prívrženci ozbrojeného šiitského hnutia predtým obsadili. Nemenovaný vládny predstaviteľ tiež podľa nej informoval, že zástupcovia znepriatelených táborov sa okrem prímeria dohodli aj na vytvorení výborov pre sledovanie jeho dodržiavania. Obyvatelia Saná potvrdili, že intenzívna paľba, ktorá sa mestom ozývala počas dňa, medzičasom ustala.

Hautíovci sa ešte v septembri fakticky zmocnili Saná po vlne násilia, ktorá si v metropole vyžiadala najmenej 120 mŕtvych a tisíce obyvateľov donútila k úteku z domova. Postup skupiny so základňou na severe krajiny sa totiž snažili odraziť sunnitské milície a jednotky armády spriaznené s jemenskou odnožou hnutia Moslimské bratstvo.

Hautíovci predtým organizovali v Saná masové protesty, pričom požadovali ústupky od vlády, ktorú prezident Abd Rabbu Mansúr Hádí nakoniec odvolal. V pondelok obsadili sídla štátnej tlačovej agentúry a televíznej stanice a zaútočili taktiež na prezidentský palác. Ministerka informácií Nádja as-Sakkáfová sa vyjadrila, že v krajine sa odohral pokus o štátny prevrat, pričom nemenovala konkrétnu skupinu. Zo Saná počas dňa hlásili mŕtvych a zranených, presnejšia bilancia však nie je známa.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #Jemen #puč