Štúdia ukázala, že Pegida viac kritizuje nemeckú vládu než moslimov

Prívržencov hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) spája predovšetkým kritika nemeckej vlády a nedôvera k etablovaným inštitúciám. Odpor voči moslimom medzi nimi nie je väčší ako v bežnej populácii. Ukázali to výsledky sociologickej štúdie, ktorú v pondelok predstavili zástupcovia Berlínskeho centra pre výskum spoločnosti (WZB).

19.01.2015 15:00
Pegida, Nemecko, demonštrácia, islam,... Foto: ,
Stúpenci hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu.
debata (18)

Viac ako 90 percent priaznivcov Pegidy podľa štúdie nedôveruje nemeckej vláde ani parlamentu, rovnako ani novinám a televíznemu spravodajstvu, ktoré považujú za zmanipulované. O niečo menšiu mieru nedôvery prechovávajú i k bankám, medzinárodným koncernom, Európskej únii a cirkvám. Za dôveryhodné inštitúcie považujú priaznivci tohto hnutia len políciu a občianske iniciatívy.

„Priaznivci hnutia Pegida majú len malú dôveru k zavedeným spoločenským inštitúciám. Preto niet divu, že sa väčšina z nich politicky prikláňa k AfD,“ povedala Priska Daphiová z WZB. Podpora protieurópskej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) je medzi stúpencami Pegidy mimoriadne veľká, v parlamentných voľbách v roku 2013 jej dalo hlas 33 percent z nich, celoštátne pritom strana získala 4,7 percenta hlasov. V minuloročných krajinských voľbách v Sasku hlasovalo za AfD 49 percent priaznivcov Pegidy, strana celkovo získala 9,7 percenta hlasov.

Demonštrácia Pegidy v Drážďanoch. Foto: SITA/AP, Jens Meyer
Pegida, Nemecko, demonštrácia, islam, moslimovia, Drážďany, Lipsko Demonštrácia Pegidy v Drážďanoch.

Odpor voči vláde potvrdzujú aj transparenty, ktoré možno vidieť na pravidelných pondelňajších demonštráciách Pegidy. Podľa WZB je kritika vládnej politiky témou na viac ako štvrtine všetkých transparentov. Heslá proti prijímaniu žiadateľov o azyl sa objavujú na 16 percentách plagátov, protiislamské heslá sú iba na desiatich percentách.

Že odpor voči moslimom nehrá na demonštráciách Pegidy zásadnú úlohu, potvrdzujú aj údaje zo štúdie. Podľa nej 28 percent priaznivcov hnutia súhlasí s vetou „Kvôli moslimom sa niekedy cítim ako cudzinec vo vlastnej krajine“. V celej nemeckej populácii by takýto výrok podporilo 43 percent ľudí.

Účastníci demonštrácií Pegidy sa tiež bránia tomu, aby ich odporcovia tohto hnutia paušálne označovali za pravicových extrémistov. Podľa štúdie sa polovica demonštrantov hlási k politickému stredu, tretina k umiernenej pravici.

Demonštrácie Pegidy sa v Drážďanoch konajú od októbra a minulý týždeň prišlo hnutie podporiť rekordných 25-tisíc účastníkov. Vedúci štúdie Dieter Rucht sa ale domnieva, že ďalší veľký príliv stúpencov hnutia sa už nedá očakávať. „Domnievam sa, že Pegida je teraz na vrchole obľúbenosti. Očakávam, že na jej demonštráciách v Drážďanoch začne účastníkov pozvoľna ubúdať. Podľa mňa sa ale začnú vo viacerých regiónoch objavovať ďalšie miestne odnože hnutia, ktoré budú organizovať menšie protestné akcie,“ povedal.

V Drážďanoch sa tento pondelok demonštrácia... Foto: SITA/AP, Jens Meyer
Pegida, Nemecko, demonštrácia, islam, moslimovia, Drážďany, Lipsko V Drážďanoch sa tento pondelok demonštrácia Pegidy neuskutoční.

Demonštrácie regionálnych odnoží Pegidy sa zatiaľ konali zhruba v desiatke nemeckých miest. Zúčastnili sa ich stovky ľudí, napríklad v Lipsku minulý týždeň dorazilo na demonštráciu viac než 2-tisíc účastníkov. Okrem Drážďan však v uliciach početne prevažujú odporcovia Pegidy, ktorí organizujú svoje demonštrácie za otvorenú spoločnosť súbežne s týmto hnutím.

V Drážďanoch sa v pondelok demonštrácia Pegidy neuskutoční. Polícia zakázala konanie verejných zhromaždení, pretože dostala informácie, že sa medzi demonštrantov chcú zamiešať teroristi, ktorí plánujú vraždu jedného z predákov Pegidy Lutza Bachmanna.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #islam #moslimovia #Pegida