Nórska 'sociálka' asi oznámi, či dá českých bratov na adopciu

Nórska sociálna služba by v utorok mohla oznámiť, či ďalej počíta s tým, že českých bratov Denisa a Davida Michalákovcov odovzdá v Nórsku na adopciu. Sociálni pracovníci by to mohli oznámiť na stretnutí s matkou chlapcov, ktorej pred tromi rokmi synov odobrali.

20.01.2015 08:00
debata (4)

Na pojednávanie mieria aj traja českí politici. Poslankyňa Jitka Chalánková (TOP 09) si myslí, že do kauzy by mal zasiahnuť český štát – mal by chlapcom poskytnúť diplomatickú ochranu a dostať ich do Česka.

Nórska sociálna služba odobrala českému páru synov v máji 2011 po udaní z materskej školy pre podozrenie z pohlavného zneužívania. Polícia vyšetrovala otca chlapcov a neskôr aj matku, vyšetrovanie ale zastavila a obvinenia nepadlo. Eva Michaláková priznala, že synov výchovne plesla. Nórsko ale telesné trestanie detí úplne zakázalo, príslušný zákon tam platí od roku 1987.

Vo februári 2012 nórske úrady rodičov zbavili práva na starostlivosť a každý z bratov žije v inej pestúnskej rodine. Michaláková môže svojich synov vidieť dvakrát ročne. Nórske súdy jej skoršie odvolanie odmietli. V novembri 2013 sa žena obrátila na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, ktorý však vlani jej sťažnosť neprijal.

Česká vláda podmieňovala svoje kroky tým, že matka musí najskôr v Nórsku požiadať súd o zverenie detí do starostlivosti. Eva Michaláková to urobila vlani v polovici decembra. České ministerstvo zahraničia potom 22. decembra odovzdalo nórskemu veľvyslanectvu diplomatickú nótu v prospech chlapcov. Štát v nej ponúka záruku, že v Česku na chlapcov a ich rodinu dohliadne.

Michalákovú chce na rokovanie odprevadiť poslankyňa Jitka Chalánková (TOP 09), ktorá na kauzu upozornila. Do Nórska odcestovali aj europoslanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Petr Mach (Slobodní). Aj oni sa chcú na utorkovom rokovaní so sociálnou službou zúčastniť.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #deti #sociálne #Nórsko #adopcie