Islamskí radikáli chcú milióny za japonských rukojemníkov

Radikáli z organizácie Islamský štát (IS) žiadajú 200 miliónov dolárov (vyše 172 miliónov eur) ako výkupné za dvoch japonských rukojemníkov. Video s nimi sa v utorok objavilo na internete. IS peniaze požaduje do 72 hodín.

20.01.2015 08:10
debata (3)

Japonci Kendži Goto Džogo a Haruna Jukawa v oranžových kombinézach pred kamerou kľačia spútaní po boku ozbrojeného muža v čiernej kukle. Podobne vyzerali videá so západnými rukojemníkmi, ktoré IS v minulých mesiacoch zabil. Podľa agentúry AP zábery pochádzajú z mediálneho pracoviska Furkan, ktoré pre IS vyrobilo aj predchádzajúce materiály.

Japonsko, ktorého premiér Šinzó Abe je práve na niekoľkodňovej ceste po Blízkom východe, na video zatiaľ nereagovalo.

Podľa AP má hovoriaci muž rovnaký britský prízvuk, ako mal ten, ktorý bol na záberoch pri zabíjaní predchádzajúcich rukojemníkov. Hovorí, že Japonsko podporuje západné vojenské akcie proti IS, a preto sa organizácia zamerala teraz aj na Japoncov. IS zatiaľ nikdy neohrozoval občanov Japonska, zameriaval sa na ľudí zo západných krajín.

„Hrdo ste darovali 100 miliónov dolárov na zabíjanie našich žien a detí a na ničenie domov moslimov,“ hovorí hovorca. Premiér Abe cez víkend v Káhire ohlásil masívnu finančnú nevojenskú pomoc blízkovýchodným krajinám a tým, ktoré čelia hrozbe IS, potom samostatných 200 miliónov dolárov.

Výkupné je pre IS podobne ako pre iné radikálne skupiny významný zdroj príjmov, z ktorých financuje svoje akcie. Islamský štát vlani vyhlásil štátny útvar kalifát na časti územia severnej Sýrie a Iraku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #zajatci #výkupné #Islamský štát