Amerika prijme manželstvá gejov, tvrdí expert

Americký Najvyšší súd bude rozhodovať o ústavnosti zákazu homosexuálnych manželstiev. Podľa mnohých odborníkov môže ísť o prelomové rozhodnutie, ktoré povedie k všeobecnému odobreniu zväzkov ľudí rovnakého pohlavia v USA.

20.01.2015 10:00
debata (13)

Verdikt by mal byť známy v júni. "Dnes si väčšina ľudí v Spojených štátoch uvedomuje, že ide o základnú spravodlivosť. Pamätám si časy, keď homosexualita bola špinavým tajomstvom a rasizmus bol normálny,“ reagoval pre Pravdu politológ Kenneth Wald z Floridskej univerzity.

Kenneth Wald Foto: Ufl.edu.org
Kenneth Wald Kenneth Wald

Dá sa predpokladať, ako Najvyšší súd v prípade homosexuálnych manželstiev rozhodne?
V roku 2013 Najvyšší súd v prípade Spojené štáty verzus Wilson neprijal jednoznačné rozhodnutie, či si manželstvá osôb rovnakého pohlavia za všetkých okolností zaslúžia ochranu ústavy. Iba v zásade zrušil zákon o ochrane manželstva. Federálna vláda tým získala právomoci, ktoré patrili jednotlivým štátom. Mnoho pozorovateľov to dávalo do súvisu aj s tým, ako sa mení pohľad Američanov na homosexuálne manželstvá, keď ich väčšina podporuje. Najvyšší súd akoby chcel vidieť, ako budú postupovať federálne súdy na nižšej úrovni.

Čo to znamená?
Od rozhodnutia v roku 2013 sme videli priam lavínu verdiktov, podľa ktorých sú na štátnej úrovni prekážky kladené homosexuálnym manželstvám protiústavné. Odporujú totiž článku v ústave, že každý si zaslúži rovnakú právnu ochranu. Myslím, že len jeden federálny rozsudok s tým nebol v súlade. Keď sa pozriem na tento trend, je jasné, že stúpenci manželstiev gejov a lesieb vyhrali.

Ako teda rozhodne Najvyšší súd teraz?
Otázkou je, ako sa zachová sudca Anthony Kennedy. Či sa opäť pridá k štyrom kolegom, ktorí rozhodli o zrušení zákona na ochranu manželstva, alebo tentoraz by to už bolo pre neho neprijateľné. Súd môže rozhodnúť, že zahrnie všetky možnosti tak, ako to bolo v prípade Loving v roku 1967, ktorý zrušil prekážky pre manželstvá ľudí rôznej rasy. Môže sa však stať aj to, že verdikt nebude jednoznačný a potom bude ešte boj pokračovať.

Hovoríte však, že homosexuálne manželstvá vyhrali.
Väčšina Američanov sa už v súvislosti s manželstvami rozhodla. Keď Najvyšší súd vyhlásil, že sex medzi homosexuálmi nie je protizákonný a podporil práva na ochranu gejov, bola to ešte revolúcia. Dnes si väčšina ľudí iba uvedomuje, že ide o základnú spravodlivosť a rozhodnutie o homosexuálnych manželstvách prijmú.

Vzdajú sa odporcovia?
Stále vidíme prípady, že úrady vydávajúce licencie pre manželstvá homosexuálov hľadajú cestičky, ako žiadateľom skomplikovať živor. Myslím však, že to zmizne, ak im federálni žalobcovi pohrozia vyšetrovaním. Ďalší odporcovia skúšajú neobvyklé a podľa môjho názoru nečestné spôsoby. Ide o to, že chcú, aby tí občania mohli odmietnuť služby súvisiace so svadbami gejov, ak sú proti homosexuálnym manželstvám. Ide napríklad o pekárov, kvetinárky, prenajímateľov priestorov. V hre je rozhodnutie, či tí, čo ponúkajú verejne dostupné služby, ich môžu niekomu odmietnuť na základe náboženského presvedčenia. Ešte tu pripomínam, že cirkvi nemusia podľa zákona vykonať svadobný obrad, keď ho z náboženských dôvodov neakceptujú. Netýka sa však poskytovateľov služieb verejnosti.

Len pred niečo viac ako desiatimi rokmi sa Massachusetts stal prvý štátom USA, ktorý povolil manželstvá homosexuálov. Dnes je to už 36 z 50. Je to prekvapenie?
Je až ťažké v mojom veku úplne pochopiť, čo Amerika spravila preto, aby gejovia mohli žiť otvorene a mali ochranu zákona. Pamätám si časy, keď homosexualita bola špinavým tajomstvom a rasizmus bol normálny. Dnes žijem vo svete, v ktorom sme dva razy zvolili černocha za prezidenta. Vyrástol som v čase vojny vo Vietname, som pyšný na to, čo sme odvtedy dokázali. Spýtajte sa ďalších Američanov a myslím, že vám povedia to isté.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Amerika #manželstvá gejov #Kenneth Wald