Le Penová chce kontrolu hraníc a obmedziť imigráciu

Šéfka francúzskej krajnej pravice navrhuje tri veci, ako by sa podľa nej malo predchádzať islamskému terorizmu. Marine Le Penová podporuje limity vo voľnom pohybe osôb v schengenskom priestore EÚ, posvietiť si na imigráciu a zmeniť zahraničnú politiku Paríža. O svojich predstavách napísala v texte, ktorý zverejnil americký denník The New York Times.

20.01.2015 10:20
debata (4)

Le Penová tvrdí, že vlády vo Francúzsku nevykonali nič pre nápravu. Zodpovednosť hádže na ľavicové aj pravicové vládnuce garnitúry. Je presvedčená, že treba narušiť dogmu o zbytočnosti kontroly európskych národných hraníc. „Do Francúzska sa každoročne dostanú tony zbraní z Balkánu, pričom nič ich nemôže zadržať. Stovky radikálov sa pohybujú bez prekážok celou Európou,“ napísala Le Penová. Poznamenala, že sa nemožno čudovať, že samopal teroristu Amedyho Coulibalyho sa dostal cez hranice s Belgickom, ani tomu, že jeho družka mohla pod nosom polície utiecť do Sýrie.

Líderka Národného frontu ďalej presadzuje myšlienku obmedziť prisťahovalectvo, lebo podľa nej Francúzsko je už desaťročia vystavené masívnej imigrácii. „Títo ľudia sa neprispôsobujú tunajším hodnotám, naopak, snažia sa ovplyvniť viaceré zaužívané princípy, ako je postavenie ženy v spoločnosti alebo obmedzenie náboženských inštitúcií.“

V treťom bode Le Penová žiada zásadnú zmenu francúzskej zahraničnej politiky. Tvrdí o nej, že sa zmieta medzi Skyllou a Charybdou (dve morské obludy zo starogréckych bájí). Výpočet chýb začína u exprezidenta Nicolasa Sarkozyho v prípade Líbye, pokračuje podporou niektorých fundamentalistov v Sýrii a spolčovaním s krajinami, ako sú Katar a Saudská Arábia, ktoré podozrieva z financovania islamistov.

Le Penová požaduje, aby Francúzsko odobralo občianstvo radikálom, obnovilo kontroly na štátnych hraniciach a zaviedlo nulovú toleranciu pre prejavy popierajúce laickú podobu krajiny. „Bez toho nie je možné zastaviť fundamentalizmus,“ zdôraznila politička, ktorá má šancu postúpiť do druhého kola prezidentských volieb v roku 2017.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #hranice #prisťahovalectvo #Marine Le Penová