Pápež o zodpovednosti: Katolícki rodičia nemusia byť ako králiky

Pápež František v pondelok ukončil svoju návštevu Filipín. Na palube lietadla pred novinármi kritizoval "ideologickú kolonizáciu" v rozvojovom svete, za ktorú považuje vnucovanie západných predstáv o kontrole pôrodnosti či o právach homosexuálov iným národom, čo vraj býva aj častá podmienka pre obdržanie rozvojovej pomoci.

20.01.2015 12:40
pápež František, lietadlo, rodičovstvo, králiky Foto: ,
"To je nezodpovedné," povedal pápež na margo ženy, ktorá čaká ôsme dieťa po siedmich cisárskych rezoch.
debata (10)

Pápež tiež obhajoval cirkevné poňatie zodpovedného rodičovstva, keď vyhlásil, že dobrí katolíci nemusia byť „ako králiky“ a mať viac detí, ako by bolo pre zdravie bezpečné či rodičovsky zodpovedné.

Ako dodal, existuje mnoho cirkvou schválených spôsobov regulujúcich počatie.

„To je nezodpovedné,“ povedal na margo ženy, ktorá čaká ôsme dieťa po siedmich cisárskych rezoch. Pápež sa jej spýtal, či chce „urobiť zo svojich siedmich detí siroty“.

František počas svojej cesty aktívne obhajoval cirkevný zákaz umelej antikoncepcie a varoval pred „zákernými útokmi“ proti rodine, čo podľa agentúry AP ukazuje pápežov konzervativizmus.

František v nedeľu na záver návštevy na Filipínach slúžil bohoslužbu, na ktorej sa v Manile podľa odhadov zúčastnilo až sedem miliónov ľudí. To je podľa agentúry Reuters najväčší počet ľudí v dejinách Vatikánu, aký sa zišiel na pápežovej akcii.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #plánované dieťa #rodičovstvo #katolíci #plánované tehotenstvo