Dončania zažívajú opäť peklo

Mier na rozdiel od vojny je v Donbase v nedohľadne. V Donecku je to dnes horšie ako počas jeho najťažšieho ostreľovania v auguste minulého roku, informoval v utorok z centra mesta Alexander Koc, spravodajca denníka Komsomoľskaja pravda. Mier podľa neho mizne v hmlovine, do ktorej sa v utorok zahalil aj Doneck.

21.01.2015 07:41
Doneck, Ukrajina, nemocnica Foto: ,
Pohľad na priečelie nemocnice č. 3 v Donecku po zásahu ukrajinského delostrelectva.
debata (96)

„To je pravdepodobne aj dôvod prestávky ostreľovania obytných štvrtí vládnymi jednotkami. Nasadené skupiny armádnych navádzačov streľby sú tak bez práce,“ konštatoval ironicky Koc okolo poludnia s tým, že so siedmich skupín záškodníkov sa podarilo už dve zlikvidovať.

Dovtedy však dopadajúce strely zasiahli viaceré civilné objekty vrátane troch škôl a nemocnice. Najviac na jednej zo sociálnych sietí rezonujú zábery následku dopadu delostreleckého granátu neďaleko autobusovej zástavky na Kyjevskom prospekte. V čase, keď sa k nej blížil linkový mikrobus. Jednu osobu usmrtili črepiny a ďalších šesť utrpelo zranenie.

„K zemi! Okamžite si ľahnite, ženská jedna!“ počuť hlas ozbrojenca na zázname na jednej zo sociálnych sietí počas utorkového ostreľovania centra Donecka. Staršia žena však stojí ako zmrazená. „Akoby som bola paralyzovaná,“ stihne povedať ešte skôr, ako ju povstalec strhne k zemi a neskôr dostane do relatívneho bezpečia.

Odporcovia vlády v Kyjeve podľa príslušníkov dobrovoľného práporu Donbas zaútočili v utorok okrem iného na dve kontrolné stanoviská armády a obsadili ich. Podľa niektorých provládnych zdrojov však išlo vraj zo strany armády o „taktický ústup“. Podľa veliteľa Donbasu a poslanca parlamentu Semiona Semenčenka „stalo sa tak po šesťhodinovom delostreleckom ostreľovaní teroristov“.

„Máme veľa ranených. O mŕtvych zatiaľ nevieme. Do oblasti však nevtrhli separatisti ani kozáci, ale ruské jednotky,“ tvrdil na internete Semenčenko. Moskva jeho tvrdenie vzápätí charakterizovala ako „halucinácie“. Veliteľ práporu Donbas zároveň vyhlásil: „Ak sa to všetko skončí, tak budeme mať množstvo otázok k armádnemu veleniu v oblasti. Položíme ich na branno-bezpečnostnom výbore snemovne.“ Poslanec za frakciu Svojpomoc tak v nepriamej narážke pripustil možné opätovné pochybenie armádneho velenia v riadení tzv. protiteroristickej operácie na juhovýchode krajiny.

Vladimir Bovrichev plače nad svojím mŕtvym... Foto: SITA/AP, Manu Brabo
Ukrajina, Doneck Vladimir Bovrichev plače nad svojím mŕtvym štvorročným synom, ktorý zahynul počas ostreľovania.

Najnovšie aktivity vzbúrencov súvisia nielen s reakciou na najnovšie útoky armády na rozkaz prezidenta Petra Porošenka, ale hlavne so snahou vytlačiť armádne jednotky a dobrovoľné prápory z miest, odkiaľ ostreľujú Doneck. Ide hlavne o dediny Horlyvka a Pisky.

Inou kapitolou je donecké letisko. „Je skôr symbolom boja so separatistami ako strategickým objektom. Prípadný ústup by bol negatívnym signálom pre Ukrajinu a jej občanov,“ cituje ukrajinského politológa Vitalia Bala portál Korrespondent.

Podľa agentúry Novorosinform je však letisko pod plnou kontrolou separatistov, čo hovorca armády Lysenko tvrdo odmietol ako výmysel. No pravdou je, že jeden zo zajatých vojakov na letisku priznal veľké straty a na adresu velenia vo zverejnenom zázname konštatoval, že jeho dvanásťčlennú skupinu „chladnokrvne obetovali“. „Povedali nám, že máme dostať z nového terminálu letiska zranených vojakov. Ibaže keď sme tam dorazili, nebol tam nik. Zato nám velenie oznámilo, že máme držať pozíciu,“ povedal do kamery zajatec.

Podľa ukrajinského politológa Michaila Pogrebinského ak Kyjev nezačne rokovať s Moskvou, tak stratí aj prístav Mariupol. „Povstalci útočia po celej línii frontu. Ak obsadia prístav, tak Moskva sotva dokáže zastaviť rozbehnutých separatistov,“ povedal politológ novinám Kommersant.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine